Početna » СА ИМОВИНОМ НАСЛЕЂУЈЕТЕ И ДУГОВЕ

СА ИМОВИНОМ НАСЛЕЂУЈЕТЕ И ДУГОВЕ

Сви они који наследе имовину након смрти блиских особа наслеђују и дугове.

од Паланка данас
0 Коментар

Спорост правног система доводи до ситуација да наследници после више година након смрти блиских особа сазнају за дугове. Наследник мора да плати сва дуговања – од рачуна за комуналије, пореза држави, преко неисплаћених кредита, картица и дозвољеног минуса.Због тога се неретко дешава да када наследимо имовину, после више година добијемо извршно решење о принудној наплати дуговања. И ту почињу проблеми. Откуд дугови за рачуне за комуналије или за кредит који никад нисмо ни имали, а решење о принудној наплати гласи на наше име?

Врло једноставно, Закон о наслеђивању је регулисао ову ставку – онај ко наследи имовину наслеђује и све обавезе по тој имовини, као и евентуална дуговања.

Спорост правног система је оно што доводи до ситуација да наследници тек после више година након смрти блиских особа сазнају за заостале дугове.

Иако се у самом поступку оставинске расправе наследницима укаже и на обавезе које имају по основу примљеног наследства, посебно покренути поступци за наплату дуговања путем суда не могу ни бити споменути у оваквом процесу.

Некад се деси да се поступак наплате од преминулог преко суда покрене још за време његовог живота, а ако се деси да се покрене после смрти, онда се процедура додатно успорава.

Провера поверилаца који потражују дуговања, да ли постоје законски наследници, да ли је завршена оставинска расправа и ко су законски наследници у неким случајевима, може трајати и дуже од годину дана.

Дакле, са смрћу особе не престају и његове обавезе, поготово ако постоји имовина из које се могу наплатити те обавезе. У ово улазе и порези према држави, која ће неплаћене порезе наплатити до висине наслеђене имовине, а разлику, уколико постоји, отписати на сопствени терет.

Банке и јавнокомунална предузећа имају већ уигране процедуре када дође до оваквих ситуација. Наследник ће пре или касније бити оптерећен за износ дуговања који је остао и мораће да плати сва дуговања – од рачуна за комуналије, пореза држави, преко неисплаћених кредита, картица и дозвољеног минуса.

Једини начин којим се може избећи овакав немили сценарио је одрицање од наследства на оставинској расправи.

Извор KаматицаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept