Početna » СА НОВОМ ГОДИНОМ И НОВЕ ЦЕНЕ ЦИГАРЕТА

СА НОВОМ ГОДИНОМ И НОВЕ ЦЕНЕ ЦИГАРЕТА

од Паланка данас
0 Коментар

Од усвајања акцизног календара пре две године, цигарете у Србији поскупљују два пута годишње, а сад је дошао и тај час. У просеку ће цене бити веће за 10 динара, а колико ће које поскупети пушачи ће моћи да се увере после 1. јануара када их на трафикама буду пазарили.

Прво овогодишње поскупљење, подсетимо, било јетакође у јануару, а друго у јулу. Подизање цена цигарета предвиђено је да траје све до 2025. године.

На цену цигарета се зарачунава и пропорционана акциза од 33 одсто, а тај проценат би требало да остане и наредних година непромењен. На све то се додаје и ПДВ, па због увећаних државних намета, произвођачи ће повећати цену, због чега ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 310, а они који воле квалитетније цигарете мораће да издвоје око 600 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на хиљаду комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Узгред, све цигарете које се стављају на тржиште Републике Србије после 1. јануара 2023. године мораће да буду произведене са самогасивим папиром, а оне које не испуњавају захтеве нових стандарда моћи ће да се нађу у малопродаји искључиво до истека залиха, ако су набављене пре тог датума, што ће продавци морати да докажу тржишној инспекцији.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept