Početna » ШИРИ СПИСАК ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ: Пријаве до 20. априла у школама

ШИРИ СПИСАК ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ: Пријаве до 20. априла у школама

МИНИСТАРСТВО просвете обавестило је данас родитеље ученика основних школа да је проширило категорије ученика који остварују право на бесплатне уџбенике. То право ће остварити и ученици који болују од ретких болести, имају право туђу негу и помоћ, као и ђаци из породица са само једним родитељем.

од Паланка данас
0 Коментар

У министарству наводе да ће, као и претходних година, право на бесплатне уџбенике у школској 2024/25. имати и ученици из социјално угрожених породица, односно примаоци новчане социјалне помоћи, ђаци са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП 1 и ИОП 2), као и они са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП 3.Такође, бесплатне књиге ће добити ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници, као иђаци који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат).

На бесплатне уџбенике моћи ће да рачунају и основци из породица у којима је троје и више деце у систему образовања и васпитања.

– Уколико основну школу похађа више деце из породица које остварују право за добијање уџбеника на основу овог критеријума, уџбенике добија дете или деца која су прва почела да стичу основно образовање и васпитање, без обзира на редослед рађања – наводе у министарству. – На бесплатне уџбенике имају право и ученици првог и другог разреда основне школе који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.

Пријаве су у школи до 20. априла, као и да ће школе преко одељењских старешина и учитеља, благовремено обавештавати родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима.

Министарство за први циклус основног образовања, од 1. до 4. разреда обезбеђује комплете уџбеника за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет.

За други цикслус, од 5. до 8. разреда, Министарство обезбеђује комплете уџбеника за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Министарство просвете Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима.

У саопштењу се додаје и да Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за наведене категорије ученика.

За набавку бесплатних уџбеника Министарство је у буџету за ову годину обезбедило 792 милиона динара, а право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 87.644 ученика.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept