Početna » ШТА АKО ВАМ НЕ СТИГНЕ ПОЗИВ ЗА ГЛАСАЊЕ? Ево да ли је тај папир ОБАВЕЗАН и шта треба да понесете 17. децембра!

ШТА АKО ВАМ НЕ СТИГНЕ ПОЗИВ ЗА ГЛАСАЊЕ? Ево да ли је тај папир ОБАВЕЗАН и шта треба да понесете 17. децембра!

Једна од честих дилема грађана у вези са изборима је да ли могу да гласају уколико им није стигао позив

од Паланка данас
0 Коментар

Грађани Србије који нису добили позив за гласање или, како то именује Републичка изборна комисија – обавештење о дану и времену гласања – свакако да имају право да изађу на биралишта и остваре своје гласачко право.Према упутствима РИK, иако, према закону, „бирач мора да добије обавештење о дану и времену гласања, бирач није у обавези да то обавештење понесе на бирачко место и бирачки одбор не сме да услови бирача показивањем тог обавештења“.

Обавезно је да понесете важећу личну карту или важећу путну исправу (пасош) како бисте доказали свој идентитет.

– Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно важећом путном исправом (пасошем). Такође, бирач у Војсци Србије, свој идентитет може да докаже и војном легитимацијом која садржи слику бирача и његов јединствени матични број грађана, док бирач који гласа на бирачком месту унутар завода за извршење заводских санкција, свој идентитет може да докаже и одговарајућом исправом коју му издаје тај завод – пише на интернет страници Републичке изборне комисије.

Kако се додаје, за доказивање идентитета више се не може користити возачка дозвола, јер њен нов образац више не садржи ЈМБГ бирача.

Такође, сви пунолетни грађани, који, по закону имају гласачко право, могу да провере да ли су уписани у бирачки списак на адреси и на ком месту гласају: хттпс://упит.бирацкисписак.гов.рс

Подсетимо, грађани Србије ће 17. децембра изаћи на биралишта где ће бирати нови састав парламента, Владе, покрајинске скупштине у Војводини, као и власт у десетинама општина и градова.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept