Početna » ШТА ПОКРИВАЈУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ОБНОВУ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА? Ево ко може да конкурише за нову помоћ државе

ШТА ПОКРИВАЈУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ОБНОВУ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА? Ево ко може да конкурише за нову помоћ државе

Субвенција покрива до 50 одсто трошкова, а грађани могу истовремно конкурисати за замену столарије, котлова, изолацију и постављање соларних панела

од Паланка данас
0 Коментар

Прошле године у Србији је број грађана који сами производе струју повећан седам пута. Многи су за соларне панеле искористили државне субвенције, а нови круг подршке домаћинствима и за то и друге мере енергетске ефикасности градови ће покренути до пролећа.У току је и реализација првог пројеката енергетске санације читавих стамбених зграда.

У протекла три јавна позива, државне субвенције за замену старе столарије, котлова или изолацију искористиле су 24.000 домаћинстава. У Влади рачунају да ће се кроз петогодишњи програм подршке тај број утростручити.

Грађани су увидели значај енергетске ефикасности за смањење потрошње енергије и лети и зими, па и сами примењују мере.

„Раније ми је била дрвена столарија сада сам ставио пе-ве-це. И заиста осећам да је доста боље у стану, нема више дувања, нема више хладноће“, наводи један од анкетираних граћана, док његова суграђанка каже да је изолација зграде јако битна.

Субвенције за више мера и до 65 одсто

Субвенција покрива до 50 одсто трошкова, а грађани могу истовремно конкурисати за замену столарије, котлова, изолацију и постављање соларних панела.

До сада је само соларне панеле на кровове инсталирало 2.700 домаћинстава и предузетника.

„Охрабрујемо грађане да ако се пријаве за две мере, да ће имати и 65 одсто субвенција укупно. И процес прикључења је знатно убрзан. Радићемо још на мерама и процедурама да буду још ефикасније и да пре свега грађани имају интерес и финансијску помоћ од стране државе уколико се одлуче на овај корак“, наводи Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Ко може да конкурише

Први пут у нашој земљи покренут је и пројект енергетске обнове читавих стамбених зграда. За те субвенције могу конкурисати искључиво станари старих зграда прикључених на топлане, јер су оне и највећи расипници енергије.

„Ово је изузетно афирмативан начин у ком практично, кроз овај програм, можемо да санирамо најнеефикасније објекте и онда да створимо услове да читав један систем пређе на наплату по потрошњи“, каже Душан Мацура, председник Управног одбора Удружења топлана Србије.

До краја фебруара биће завршено пријављивање у свих 16 градова и општина, а до сада се пријавило 1.500 стамбених заједница.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept