Početna » ШТА СЕ ДЕШАВА АКО НЕ ПОДНЕСЕТЕ ЗАХТЕВ ЗА ПЕНЗИЈУ У НАРЕДНА 3 ДАНА? Од Нове године важе НОВА ПРАВИЛА

ШТА СЕ ДЕШАВА АКО НЕ ПОДНЕСЕТЕ ЗАХТЕВ ЗА ПЕНЗИЈУ У НАРЕДНА 3 ДАНА? Од Нове године важе НОВА ПРАВИЛА

Захтев за пензију се уз пратећу документацију подноси надлежној филијали фонда

од Паланка данас
0 Коментар

 


Сви они који испуњавају услове за одлазак у пензију у текућој 2023. години у обавези су да најкасније до суботе 30. децембра прекину радни однос и поднесу захтев за пензију.Будући да 30. децембар ове године пада у суботу, они који нису стигли пре, него су чекали последњи дан за пријаву, то могу да ураде и електронски преко е-шалтера или да пошаљу препоручено поштом.

Тада је и последњи рок за подношење захтева за пензионисање на шалтерима пензијског фонда. Датум подношења захтева условљава примену нових услова. Уколико се поднесу захтеви за пензионисање до 1. јануара, онда ће важити услови за ову годину, а ако се то учини након овог датума, важиће нови.

Право на старосну, односно превремену старосну пензију се признаје, по престанку осигурања. Престанак није потребан за предузетнике, осигуранике који обављају привремене или повремене послове и уговорене послове, као и осигуранике који су изабрана, именована или постављена лица и особе које су хранитељи у складу са законом од дана испуњења услова, а највише шест месеци уназад од подношења захтева.

Захтев за пензију могу да поднесу жене које имају 63,6 година старости и најмање 15 година стажа, док је за превремену старосну пензију услов за жене у овој години 59,6 година и 40 година стажа. Мушкарци у превремену старосну пензију могу да иду са 60 година живота и 40 година проведених на послу. Жене ће наредне 2024. године у превремену старосну моћи да иду још старије, односно као и мушкарци са 40 година проведених на послу и 60 година старости.

Како се може видети и на сајту Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО), у 2024. години услов за жене ће бити још строжи, 63 године и осам месеци живота, уместо досадашњих 63,6 и најмање 15 година стажа, док за мушкарце важе исти услови, односно да имају 65 година. Ова разлика у годинама за одлазак у пензију ће се изједначити 2032. године, уколико се којим случајем нешто не буде мењало. Ако све остане како је сада, са 65 година ће у пензију ићи и мушкарци и жене.

Захтев за пензију се уз пратећу документацију подноси надлежној филијали фонда према месту пребивалишта подносиоца. У случају да будући пензионер нема место пребивалишта у Србији, подноси га према месту последњег осигурања. Образац захтева се може добити у свакој филијали фонда или одштампати са сајта ПИО. Сваки образац садржи и списак доказа потребних за остваривање права које треба доставити фонду. Захтев са приложеним доказима могуће је предати лично на шалтеру, потврђују у пензијском фонду. Законски рок да се добије решење је два месеца. Уколико осигураник испуњава минимум услова за пензију, а нису утврђени сви подаци од значаја за одређивање висине права, добиће привремено решење о висини пензије, а по утврђивању недостајућих података решење о коначном износу. Уколико у року од три године не буду утврђени недостајући подаци, износ пензије утврђен привременим решењем постаје коначан, о чему се доноси посебно решење.

Уколико је осигураник већ остварио пензију у иностранству, то је потребно да наведе у захтеву за добијање српске принадлежности. Ако осигураник испуњава услове за остваривање права на пензију у Србији, он стиче услов за добијање самосталне пензије и у том случају нема сабирања стажа осигурања из Србије и иностранства. Уколико нема довољно стажа осигурања у Србији, а то је минимум 15 година, сабирају му се стаж осигурања у Србији и у иностранству и доноси се решење о сразмерној пензији.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept