Početna » ШТА ТРЕБА УРАДИТИ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ-ЕВО КАКВА СУ СТАРА СРПСКА ВЕРОВАЊА

ШТА ТРЕБА УРАДИТИ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ-ЕВО КАКВА СУ СТАРА СРПСКА ВЕРОВАЊА

Ако желите да будете срећни, радосни, испуњени, здрави, да имате увек пара у новчанику, али и да вас Бог чува, прочитајте ових неколико обичаја која се практикују широм Србије

од Паланка данас
0 Коментар

Нова година означава нови почетак. Стога, у многим земљама постоје заједничка убеђења да одређене радње у новогодишњој ноћи могу утицати на судбину у наредним месецима.Верује се да 31. децембра испод јастука треба ставити 12 листића папира са 12 исписаних жеља. Наредног јутра треба извадити 3 папирића са жељама. Према веровању, жеље на овим папирићима ће се испунити.

Друго новогодишње веровање односи се на откривање суђеника. Испод јастука 31. децембра треба ставити 4 карте са ликовима владара. У јутарњим часовима треба извући једну карту, а верује се да извучена карта осликава будућег суђеника.

Ако је извучен краљ пик суђеник ће бити старији. Ако је извучена карта краљ треф суђеник је неко ко има брак иза себе. Ако је извучена карта краљ херц суђеник ће бити млад. Ако је извучена карта краљ каро суђеник ће бити неко из круга пријатеља или познаника.

Постоји једна стара традиција која се назива „први ослонац“. Према овој традицији, одмах након поноћи треба отићи код блиских особа и однети им поклон. Сматра се посебно срећним знаком уколико млад и згодан мушкарац посети ту кућу у току новогодишњег славља.

У децембру, људи се опраштају од проблема, брига и припремају са за нови почетак. Неспоразуми и неслагања се заборављају.

Познато је да у новогодишњој ноћи постоји много ритуала којих се људи придржавају. У поноћ треба правити што више буке, не само због славља, већ и како би се отерали зли духови. Ватромет, прављење буке, као и бацање петарди, растераће зле духове и донеће срећу. Ово је традиционални обичај, којим се, по древном веровању, изгоне зли духови и демони.

На новогодишњи сто треба ставити пуно воћа, риже, пшенице, ораха јер они симболишу благостање и обиље. У Новогодишњој ноћи морате имати своје амајлије које ће вам донети срећу и заштитити вас. У џепу треба држати новчаник пун пара јер према веровању празни џепови у новогодишњој ноћи наговештавају лошу финансијску годину.

У новогодишњој ноћи до 12 сати жене на раменима морају имати шалове или мараме које ће након 12 сати скинути, јер према веровању све болести и лоши догађаји ће остати у протходној години.

Минут пре Нове године треба узети мандарину или поморанџу, огулити је од коре и ставити под стабло јелке, како би година била срећна.

Постоји неколико „новогодишњих правила“ која треба да испоштујете ако желите да будете задовољни и испуњени током целе године.

Љубљење драгих људи – У поноћ обавезно изљубите све драге особе. То је гарант да ће блиске и дубоке емотивне везе које са њима имате трајати и у наредној години.

Залихе и нвац – Верује се да Нову годину треба дочекати са доста (чак и помало превише) хране у остави и фрижидеру. Уз то – у сваки новчаник који имате у кући, посебно оне које редовно употребљавате, ставите новац. То је предострожност и знак да ће следећа година тећи у благостању.

Платите рачуне и вратите дугове – Све рачуне платите пре празника и 1. јануар дочекајте „чисти“. Исто важи и за дугове које евентуално имате према пословним партнерима, драгим људима.

Прва особа која ступи у кућу након поноћи – Слично нашим обичајима приликом Божића (положајник), важно је и ко ће вам за Нову Годину, а након поноћи, први ући у кућу. Ово је важно стога што се сматра да ће та особа значајно утицати на ваш живот у наредној години. Ево неколико сујеверја на ту тему:

– Особа би требало да куца и да буде радо пуштена у кућу, пре него да користи кључ.

– Било би добро да вам донесе неки мали поклон – за срећу и благостање. То може бити новчић, парченце хлеба и сл.

– Пожељно је да то буде млађи, леп мушкарац.

– Нико не би смео да одлази из куће пре него што он стигне.

– Особа која је прва ушла у вашу кућу после поноћи не сме да изађе на иста врата на која је и ушла.

Јело – пожељно је за Нову годину јести прасетину и купус. То има своје упориште у народним веровањима. За разлику од краве која је прилично мирно биће и не мрда баш много, прасе је динамична животиња. Стога се верује да ће они који за Новогодишње вече једу прасетину – напредовати у идућој години.

Посао – урадите нешто мало на први дан Нове Године, иако је празник. То значи да ће бити посла у наредној години.

Одећа – Добро је на Новогодишње вече обући нешто ново, јер то значи да ћете се понављати и у Новој. Исто тако, црвене гаћице се сматрају срећним – јер симболизују срећу у љубави.

Отворите врата и прозоре и правите што више буке – врата и прозори се отварају у поноћ, како би стара година што лакше „отишла“ и уступила своје место новој. Буком терате зле духове, па се боље побрините да буде што јача .

Бебе – рођене 1. јануара сматрају се „децом среће“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept