Početna » ШТА ЗНАЧИ ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ ДА ДРУГИ ДАН БОЖИЋА БУДЕ НЕРАДАН: Да ли ће вам бити плаћено ако радите 8. јануара

ШТА ЗНАЧИ ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ ДА ДРУГИ ДАН БОЖИЋА БУДЕ НЕРАДАН: Да ли ће вам бити плаћено ако радите 8. јануара

ЗАКЉУЧАК Владе Србије којим се препоручује послодавцима да запосленима омогуће да не раде на други дан Божића 8. јануара, а да они који буду на радном месту добију увећану дневницу, донет на иницијативу председника Александра Вучића - није обавезујући.

С обзиром на то да је Влада Србије у техничком мандату, у којем је откад су били расписани ванредни парламентарни избори, и не може да предлаже законе, нити Скупштина може да их усваја, јер је распуштена, а нова још није конституисана, закључак који је донела Владе је било једино могуће решење.Послодавци ће донети коначну одлуку да ли ће препоруку прихватити или не, а непоштовање препоруке не подразумева било какве казне. То практично значи да послодавац нема законску обавезу да запослене пусти да остану код куће и празнују, нити да им ако дођу на посао обезбеди празничну дневницу која им, иначе, припада када рецимо раде током првомајских празника или за Нову годину. Јер, 1. мај и Нова година – налазе се на званичном списку празника и то је уписано у Закон.

Да би 8. јануар трајно ушао међу празнике који се обележавају нерадно, мора да буде промењен Закон о државним и другим празницима у Републици Србији или да буде донет лекс специјалис. Ни једно ни друго тренутно, док су Влада и парламент у техничком мандату, није могуће. Чим се формира нова Влада и почне да заседа парламент, измене ће највероватније бити на дневном реду, како би од следеће године два дана Божића била нерадна.

Влада Србије усвојила је данас закључак којим се препоручује да 8. јануар буде нерадни дан и дата је препорука да радници који долазе на посао овог дана треба да имају иста права која припадају запосленом за рад на дан празника који је нерадан дан.

Председник Александар Вучић говорио је претходних дана да ће се „видети може ли Влада Србије да донесе одлуку да 8. јануар буде нерадни дан“.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept