Početna » СТАНОДАВЦЕ ЧЕКА ПОРЕЗ, ПОДСТАНАРИМА ПРЕТИ ПОВЕЋАЊЕ КИРИЈА Ево шта доноси нови Закон о становању

СТАНОДАВЦЕ ЧЕКА ПОРЕЗ, ПОДСТАНАРИМА ПРЕТИ ПОВЕЋАЊЕ КИРИЈА Ево шта доноси нови Закон о становању

Иако у Србији постоји око 123.000 станара, како је утврђено последњим пописом, порез на рентирање станова платило је свега 2.000 станодаваца.

од Паланка данас
0 Коментар

Ипак, уколико би се са Изменама Законом о становању ова област уредила, како упозоравају стручњаци, највероватније ће се већи трошак прелити на станаре, тј. тих 20 одсто пореза ће бити урачунато у кирију. кирије, тј. оне ће бити веће.Измене Закона о становању и увођење обавезе за професионалне управнике да достављају податке о рентираним становима могао би да буде једно од решења. Са друге стране, како је недавно писао РТС, у пореској управи се разматра увођење електронског регистра.

Како ће се ово уређивање плаћања пореза осликати на киријама?

– Проблем је што се у земљи Србији на жалост све пребаци на подстанаре, и плашим се да ће тако бити и у овом случају. Ја сам изнео предлог који би могао бити занимљив, да држава да 2 године грејс период, и да нико не плаћа порез, што се тиче власника станова. Да се у том периоду сви подстанарски уговори овере, солеминизују код јавног бележника, да се све рангира кроз катастар и после тога да се порез смањи на 10 одсто. Јер је боље да се да мањи порез и масовна наплата, него овако ми имамо 130.000 подстанара и 2.000 закупаца, то нема смисла и ту и држава губи, каже Милић Ђоковић за „Блиц Бизнис“.

Аил он и упозорава да треба разликовати оне који издају само један стан и њима одредити минималан порез, од оних који имају 3, 5 и 10 станова за издавање и којима је то бизнис, њима треба наплатити као да су фирма.

– -Уколико станодавци пребаце тај порез на подстанара, тиме се не постиже ништа, само се подстиче сиво тржиште, упозорава он.

Цене рентирање станова, закупцима, високе су. Онима који купују станове да би их рентирали то је, кажу економисти, одличан начин да зараде. Управо они и дижу цене. На руку им иде и то што су инспекцијске контроле ретке.

– У Србији постоји низак порески морал. Ако пријавите, потпишете уговор и региструјете, морате да плаћате порез на приход, који износи 20 одсто на приход од давања непокретности у закуп. И даље је зато у полусививој зони и не знамо колико има укупно некретнина које се издају“, објашњава економиста Михаило Гајић из ЛИБЕК-а, пише РТС.

Блиц/Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept