Početna » СТОМАТОЛОШКЕ УСЛУГЕ УЗ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ Поправка зуба ускоро поново бесплатна у домовима здравља, ЕВО КАДА И КАКО

СТОМАТОЛОШКЕ УСЛУГЕ УЗ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ Поправка зуба ускоро поново бесплатна у домовима здравља, ЕВО КАДА И КАКО

Услуге стоматолога поново ће бити доступне свима уз здравствену књижицу.

од Паланка данас
0 Коментар

Било да је у питању вађење зуба, поправка, или пак чишћење каменца, поново ће све бити бесплатно у домовима здравља.Ову услугу на терет Фонда до сада су користила деца, труднице или старији од 65 година, док су остали плаћали.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић  појаснила је да је циљ вратити стоматологе у домове здравља и у градским и у сеоским срединама.

-То значи да ће грађани који имају оверену здравствену књижицу моћи да користе бесплатне стоматолошке услуге. На овај начин ће бесплатне стоматолошке услуге бити доступне свима који имају оверену здравствену књижицу, али ће и многи незапослени стоматолози добити посао. Да бисмо то реализовали, радимо на промени закона који ће то омогућити. Породични лекар кроз примарну здравствену заштиту мора добити место које му припада. Породични лекар значи, брига, превентива, доступност. Циљ нам је да направимо доступан и ефикасан здравствени систем од Суботице до Призрена – објаснила је министарка Грујичић.

Грађани су ову идеју подржали, али и лекари који сматрају да је у минулом периоду направљен пропуст када је стоматолошка служба била доступна у домовима здравља само одређеним категоријама, преноси Телеграф.рс.

Др Александар Стојановић, директор ДЗ Палилула у разговору за Телеграф.рс каже да у његовој установи има довољно стоматолога, да је идеја добра и да подржава министарку Грујичић у овом предлогу.

– Иако они начелно никада нису ни одлазили из домова здравља, ми их рецимо имамо око 40, услуге су биле сужене на одређену популацију. Проблем је што је држава у једном моменту одлучила да уради ову промену, те су неки стоматолози изгубили посао, јер се сам обим посла у државној установи сузио те су радили само са трудницама, децом до 18 година, и људима преко 65 године протезе. Јер ви данас ако имате 30 година не можете да дођете са књижицом да платите и да вам се поправи зуб. А знамо да је обољење зуба ризично, људи у Србији не могу да воде рачуна о зубима ако платежно нису способни – каже др Стојановић.

Сви имају право на леп осмех

Према речима нашег саговорника, овај потез је добар и грађанима ће пуно значити.

– Као што пацијенти иду код специјалиста одређених грана тако ће уз књижицу моћи да поправљају зубе, очисте каменац, дакле, не само деца, труднице и старији од 65 година, сви ће моћи то да користе. Ја то подржавам, један део стоматолога ће уједно и добити посао што је добро. Рецимо, у ДЗ Палилула, има их довољно јер никада нисам прекидао тај континуитет, али је питање је колико су они радили, колико су посла имали зато што је сужена популација. Људи су се запустили, дошло је до оболења а ми лекари знамо када имате покварен зуб то се повезује са осталим органима, рецимо са срцем. Човек са здравственом књижицом треба да буде равноправан свугде када је здравствена нега у питању – каже др Стојановић.Телеграф

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept