Početna » СУТРА ЈЕ ИСПЛАТА ДИВИДЕНДЕ АКЦИОНАРИМА ТЕЛЕКОМА: Ево како можете да проверите да ли поседујете акције!

СУТРА ЈЕ ИСПЛАТА ДИВИДЕНДЕ АКЦИОНАРИМА ТЕЛЕКОМА: Ево како можете да проверите да ли поседујете акције!

Акционару Републици Србији исплата дивиденде ће се извршити директном уплатом са рачуна Телекома

 


Телеком Србија ће ове године уплатити исти износ по акцији као и 2022. године – 7,14 динара нето. То значи да ће грађани за цео пакет од 31 бесплатне акције 27. децембра добити по 221 динар, као и годину дана раније.Најавом Телекома Србија да ће сутра акционарима на рачуне лећи по 8,4 динара бруто (односно 7,14 динара нето) по акцији, на основу пословних резултата из 2022. године, завршава се овогодишња исплата дивиденди на основу бесплатно подељених акција.

Дан на који се утврђује списак акционара који имају право на дивиденду је 20. јун 2023. године, а дан обрачун за исплату дивиденде биће 26. децембар.

Акционару Републици Србији исплата дивиденде ће се извршити директном уплатом са рачуна Телекома, док ће се свим осталим акционарима исплата извршити преко Централног регистра ХОВ.

Како да проверим колико имам акција

Током пријављивања за бесплатне акције, било је довољно отићи на било који шалтер поште са личном карту где се добијала потврда о акцијама, након тога је отваран наменски рачун. Рачун је отваран у поштанској штедионици, тада није дата алтернатива да се наменски отвара у Банци. Ако сте све ово урадили а нисте продали акције или нисте дизали дивиденду, проверите свој рачун.

Неки грађани су у међувремену одселили из Србије. – Да, сећам се да имам акције, али нисам размишљала о њима, има и моја мајка. Одселиле смо за Аустрију пре више од деценије, никада нисмо проверавале стање, каже Бојана из Аустрије. Првом приликом, проверићу у Пошти да ли имам акције или дивиденду, додаје Бојана.

Потврду да су власници акција – вредносних папира грађани су могли подићи у року од два дана, али и за две године, баш као и за сваку другу промену на рачуну. Нема места паници ни у случају да сте променили рачун или загубили потврду, право на акције, ако до сада нисте размишљали о њима, остало је и даље ваше право, јер је на основу вађег ЈМБГ броја и данас, ваше име је на списку у Пошти Србије, а за подизање је потребна само лична карта. Обавештење о поседовању бесплатних акција НИС-а грађани могу да добију у свим поштама Србије.

Значи, адреса за проверу стања на власничком рачуну за бесплатне акције је у свим поштама Србије или у експозитурама поштанске Банке. За проверу акција или испостављање налога за продају није потребна потврда о поседовању акција, довољна је лична карта.

Пријављивање за бесплатне акције јавних предузећа трајало је до 31. јула 2008. године. Право на бесплатне акције имали су сви грађани који су стекли пунолетство до краја 2007. године и држављанство Србије до 3. јануара 2008. године, а имали су пребивалиште у Србији на дан 30. јуна 2007. године. Уз то постојао је и услов да су до краја рока за евидентирање били уписани у бирачки списак и да до тада нису добили бесплатне акције. Лична карта и картица банке у којој грађани имају рачун су једини документи који су били потребни, а ако нису имали рачун Поштанска штедионица им је то бесплатно отварала.

Право на бесплатне акције стекли су грађани који су били пунолетни на дан 31. децембра 2007. године, који су били држављани Србије на дан 3. јануара 2008. и који су 30. јуна 2007. имали пребивалиште на територији Србије. Важно је, такође, и да двојно држављанство није утицал на право на акције.

Оно што је битно јесте да сви они у претходним процесима приватизације нису остварили право на бесплатне акције других државних предузећа. А многи радници то управо јесу, и нису стекли право на бесплатне акције, а иако су им фирме у којима су добиле деонице отишле у стечај.

С друге стране, лица која већ поседују наслеђене или купљене акције имали су право добијања бесплатних акција. Другим речима, на бесплатне акције могли су да рачунају сви они рођени до 31. децембра 1989. године, а који су испунили и ове друге услове. Упис акција је био пре 13 година и трајао је шест месеци.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

Ако сте своје акције ПРОДАЛИ – изгубили сте право на дивиденде јер акције више нису на вашем имену.

Што се тиче дивиденди односно новца које добијате по основу акција, уплату од њих можете имати само уколико деонице нисте продали. И све о дивидендама, дакле колико новца имате на рачуну и кад је он уплаћиван, такође можете сазнати у Пошти.

Они који су стекли право на акције, током претходних година примали су уплате на новчани рачун који су дали приликом пријављивања за бесплатне акције или приликом испостављања налога за продају.

Уколико сте продавали акције, информације можете добити:

  • Бесплатним позивом – Инфо центар Поште 0800 100 300;
  • СМС поруком – са текстом: АКЦИЈЕ јединствени број налога на број телефона 2377. Цена СМС поруке је 30 динара + порези;
  • Електронски – уношењем јединственог броја Налога и ЈМБГ на интернет адреси Банке Поштанска штедионица (www.постед.цо.рс) или Поште (www.поста.рс);
  • Личним одласком у пошту у којој је и издао Налог за продају својих бесплатних акција.

Важно је да знате

Ако имате недоумица око стања ваших акција и недоумица, понесите личну карту и обратите се раднику на шалтеру Поште.

За прву продају акције потребно је да се на шалтеру поште обратите лицу овлашћеном за пријем налога за прву продају бесплатних акција.

Закључивање уговора је предуслов да би се налог испоставио. Уговор се закључује само једном и то непосредно пре испостављања првог налога за продају.

Банка и Пошта не обављају откуп бесплатних акција, већ само посредују у продаји на начин да испостављене налоге за продају прослеђују Берзи, где се обавља купопродаја акција.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept