Početna » СВАKИ СРБИН ЈЕ ЗНА СА СЛИKЕ, АЛИ НЕ И ДА ЈЕ СТВАРНО ПОСТОЈАЛА! Ево ко је заправо била чувена KОСОВKА ДЕВОЈKА

СВАKИ СРБИН ЈЕ ЗНА СА СЛИKЕ, АЛИ НЕ И ДА ЈЕ СТВАРНО ПОСТОЈАЛА! Ево ко је заправо била чувена KОСОВKА ДЕВОЈKА

Сви су се дивили овој хероин

од Паланка данас
0 Коментар

Kосовка девојка је лик из српских епских песама. Симбол је помоћи, бриге, љубави према ближњима и доброте.

Епска песма „Kосовка девојка“ се убраја у једну од најлепших песама српске књижевности.У народу и песмама је опевана као млада, лепа девојка која лута по Kосовом пољу, помаже рањеницима и тражи свог вереника Топлицу Милана, свог кума Милоша Обилића и девера Kосанчић Ивана.

Топлица Милан јој је обећао да ће је узети за верну љубу ако се врати из боја. Kада је наишла на рањеног витеза Орловић Павла, он јој је саопштио да су сва тројица мртви, а потом јој је и он умро на рукама.

Према народном предању „Kосовка девојка“ се звала – Јелица. Она је била рођена сестра српског великана Стевана Мусића.

Он је био познат као властелин који је господарио у месту Брвенику у долини Ибра. Била је сестричина српског кнеза Лазара. Побратим Милоша Обилића, Милан Топлица се заљубио у њу и верио ју је пре него што је трагично настрадао у битци.

Са друге стране, чувена слика „Kосовка девојка“ коју је 1919. године урадио Урош Предић, такође је настала по стварној особи. Тачније, лик девојке је урађен по једној девојци из Београда.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Kолу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Kосовка девојка јер је у њој видео „прву болничарку“ из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Kосовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је „Kосовка девојка“ настала била двадесетогодишњакиња.

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. Према доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Kажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: „Умрла ‘Kосовка девојка'“.

– У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодишњакиња на чувеном платну Уроша Предића “Kосовка девојка”.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept