Početna » СВЕ О РЕГИСТРАЦИЈИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРОТИНЕТА: Нема налепнице, нема вожње! Казне дебеле, а чека се још само једна одлука

СВЕ О РЕГИСТРАЦИЈИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРОТИНЕТА: Нема налепнице, нема вожње! Казне дебеле, а чека се још само једна одлука

Процена је да их у Србији има 250.000, често се чује да нервирају возаче аутомобила и угрожавају пешаке, а за три и по месеца неће уопште моћи да се возе ако нису "регистровани".

од Паланка данас
0 Коментар

 

Реч је о електричним тротинетима за које 5. априла почиње издавање налепница које практично представљају њихову дозволу за управљање, а ко их не набави до 15. јуна, неће без њих смети да се нађе на улици.Примена новог Закона о безбедности саобраћаја (ЗБС), којим је по први пут обухваћено и питање лаких електричних возила у Србији, почела је у септембру. Међутим, слично и недавној примени одредби о привременом одузимању возила вишеструким починиоцима најтежих саобраћајних прекршаја, и на правилник који прецизније регулише све везано за електричне тротинете чекало се неколико месеци, односно до краја фебруара.

Захтев за издавање налепнице возачи електричних тротинета морају поднети до 15. јуна

Најважнији део тог правилника је практично регистрација лаких електричних возила, па ће до 15. јуна свако ко поседује тог двоточкаша Агенцији за безбедност саобраћаја морати да поднесе захтев за издавање налепнице, која је услов да се уопште нађу у саобраћају.

Шта мора да садржи захтев за налепницу електричног тротинета

Како је објашњено, у захтеву за издавање налепнице треба навести:

 • личне податке (име и презиме, ЈМБГ, датум и место рођења)
 • податке о пребивалишту (место, поштански број, улица и кућни број, телефон и имејл)
 • и податке о лаком електричном возилу (марка, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина, маса празног возила)

Уз захтев се доставља и комплетна техничка документација за лако електрично возило.

Како изгледа налепница

Налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја, како је наведено, биће правоугаоног облика, видљива у дневним и ноћним условима, самоуништавајућа при покушају уклањања, сивосребрне боје и димензија 36×60 милиметара.

У горњем делу налепнице налазиће се лого Агенције за безбедност саобраћаја, а у средишњем ознака за лако електрично возило ЛЕВ на ћирилици и на латиници, испод ње бројчане вредности о номиналној снази електромотора (W), највећој конструктивној брзини (км/х) и маси празног возила (кг).

Предвиђено је да налепница буде постављена на лако уочљиво место, у горњем делу непомичног стуба управљача електричног тротинета или бицикла.

Налепнице добро решење, али је пожељно да буду бесплатне

Како каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, „регистрација“ лаких електричних возила овима налепницама је свакако добро решење за ову област саобраћаја.

– Налепнице су, пре свега, неопходне како би саобраћајна полиција у контроли могла да разлучи електричне тротинете и бицикле од неке направе која личи на те двоточкаше, а заправо нису лака електрична возила. Јер, док сваки возач електричног тротинета не буде имао ту налепницу, дакле док Агенција за безбедност саобраћаја не заврши свој део посла, саобраћајци не могу да изврше ту контролу – каже Окановић.

– Налепнице су добро решење, под условом да буду бесплатне – сматра Дамир Окановић.

Тренутно је највећа непознаница да ли ће се те налепнице плаћати. Агенција за безбедност саобраћаја, ако се одлучи за то, треба да пропише висину накнаде, а по досадашњим сазнањима одлука о томе није још донета.

– Ако се већ залажемо за што већи број лаких електричних возила и за ту урбану микромобилност, онда би требало грађане да подстичемо на њихово коришћење, а не да их демотивишемо разним таксама и наметима. Дакле, ја се надам да ће те налепнице бити бесплатне – истиче Дамир Окановић.

У међувремену, док се до 15. јуна не издају налепнице, како за „Блиц“ потврђују у саобраћајној полицији, „возачи лаких електричних возила се контролишу и евентуално кажњавају на основу постојећих одредби ЗБС везаних за њих“.

Како и где сме да се вози електрични тротинет

А те постојеће одредбе ЗБС се тичу тога како, где и ко може њима да управља, па се, пре свега, истиче „да возачи електричних тротинета треба да током вожње носе прслук и кацигу, не смеју имати слушалице у ушима и не смеју превозити друге особе“.

– За кретање треба да користе бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку, што ће рећи да им је забрањена вожња тротоарима на којима нема посебног дела за бициклисте или дела који је заједнички за њих и пешаке – наводи се у одредбама ЗБС.

Доња старосна граница за управљање овим двоточкашем је 14 година

С обзиром да у многим градовима Србије, нарочито оним мањим, бициклистичких или пешачко-бициклистичких стаза уопште нема, возачима ових тротинета је дозвољено кретање коловозом, али, како прецизира ЗБС, на путу где је брзина кретања ограничена на највише 30 км/х ако је возач малолетан, односно, ако је навршио 18 година може да се креће коловозом где је ограничење највише 50 км/х. Наравно, и то уз обавезну заштитну опрему – закопчану заштитну бициклистичку кацигу на глави и прслук.

Што се тиче старосне границе за управљање овим лаким електричним двоточкашем, она је за две године виша него за вожњу бицикла. На бицикл, наиме, можете са најмање 12, а на електрични тротинет са најмање 14 година.

Казне за прекршаје драконске, од новчане до вишегодишње затворске

Ево колике су казне:

 • Најдрастичнија иде од 100.000 до 120.000 динара или чак затвор до 30 дана уколико електрични тротинет возите по аутопуту и мотопуту
 • Уколико некоме нанесете лаке телесне повреде, предвиђена је казна затвора од 30 дана на више, док је за наношење тешких телесних повреда казна затвора од 2 до 8 година
 • За случај да возач електричног тротинета некога усмрти, казна затвора иде од две до 12 година
 • Казна за оно што може бити најчешћи прекршај, а то је вожња недозвољеном површином, износи 10.000 динара
 • Казна од 10.000 динара предвиђен је и за остале честе прекршаје: вожња без осветљења, без светлоодбојног прслука на коловозу, вожња сапутника, ако сте млађи од 14 година, ако нисте пунолетни а возите га коловозом и коначно, вожња без обавезне налепнице
 • Што се тиче нижих новчаних износа, ако се возач тротинета на пешачко-бициклистичкој стази креће брзином већом од 10 км/х, казна је 3.000 динара, а истим износом казниће се уколико вози преко пешачке “зебра”, те ако има слушалице на оба уха
 • Казна од 5.000 динара, предвиђена је ако се два или више возача ових двоточкаша крећу паралелно, а не један за другим, те ако се на тротинету превози предмет који возача омета током управљања
 • Слично возачима аутомобила, како су регулисале нове одредбе ЗБС, и возачима ових двоточкаша може бити привремено одузето превозно средство за серију тежих прекршаја

Важно је напоменути да возача електричног тротинета који вози тротоаром може да заустави било који полицајац, а не само припадници саобраћајне полиције.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept