Početna » У 2024. чека нас ЧАК ШЕСТ НЕРАДНИХ ДАНА Да ли је 8. ЈАНУАР НЕРАДАН ДАН јер божић пада у недељу?

У 2024. чека нас ЧАК ШЕСТ НЕРАДНИХ ДАНА Да ли је 8. ЈАНУАР НЕРАДАН ДАН јер божић пада у недељу?

Божић, који се обележава нерадно сваког 7. јануара, наредне године пада у недељу. Шта то значи за запослене и да ли се "систем преношења" пребацује на следећи радни дан, 8. јануар?

од Паланка данас
0 Коментар

Када је реч о данима викенда, само у случају да празник који се празнује нерадно пада у недељу, важи правило преношења на први следећи радни дан.Ипак, пошто је верски празник ово правило не важи.„За разлику од државних празника који се могу преносити на први наредни радни дан, у случају да један од датума када се празник празнује пада у недељу, верски празници из члана 4. Закона, не потпадају под то правило“, стоји на Параграф Лекс-у.

Срећом, ако се задеси да радите на дан обележавања Божића, важно је да знате своја права. Подсетимо, према Закону, ако запослени ради на дан празника, има право на увећање зараде – најмање 110 одсто од основице.

Поред тога, запослени који ради на дан празника који је нерадни дан има право и на друга увећања зараде уколико су испуњени услови за то (увећање зараде за рад ноћу, увећање зараде за прековремени рад и сл).

У 2024. очекује нас чак шест нерадних дана. Прво нам следи Нова година, затим Божић, те Васкрс и 1. мај који ће се наредне године обележавати истог дана.

КурирPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept