Početna » У БАЊУ О ДРЖАВНОМ ТРОШКУ И СА ПРАТИОЦЕМ: Изменама прописа о друштвеном стандарду корисника ПИО фонда већи обим права на рехабилитацију

У БАЊУ О ДРЖАВНОМ ТРОШКУ И СА ПРАТИОЦЕМ: Изменама прописа о друштвеном стандарду корисника ПИО фонда већи обим права на рехабилитацију

У БАЊЕ ће о трошку ПИО ове године ићи значајно већи број пензионера него досад, а неки од њих ће први пут на рехабилитацију са пратиоцем, чије ће трошкове пута и боравка такође плаћати ПИО.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, држава ће од сада сносити и трошкове за пратиоца сваког корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица.Процењује се да ће на бесплатан опоравак по овогодишњем конкурсу, који ће ускоро бити расписан, отићи више од 21.000 пензионера, док их је прошле године упућено око 15.000.

Непосредно пред празнике, Фонд је усвојио Правилник о изменама и допунама Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија. До сада је финансирао искључиво боравак у рехабилитационом центру за пратиоца слепог лица и детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за живот и рад, и то у трајању 10 дана у календарској години. У то су били укључени и трошкови аутобуске или возне карте другог разреда. Најновијом мером обухваћена је знатно шира група оних који нису способни да користе рехабилитацију самостално, већ им је потребна пратња.

Како, за „Новости“ кажу у Фонду ПИО, корисника новчане накнаде за помоћ и негу другог лица који ово право користе уз пензију има нешто више од 75.000.

– Право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица има осигураник и корисник пензије коме је због природе и тежине повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољења основних животних потреба. По Закону о ПИО, право имају само непокретни, слепи и они који без туђе помоћи не могу да се хране, облаче, нити крећу по кући, као и они који су на дијализи – објашњавају у Фонду.

Број људи уз које ће у бању бити упућени и пратиоци знаће се после утврђивања ранг-листе пензионера који су се пријавили на оглас и за које се испоставило да испуњавају услове.

– Сви корисници пензије који остварују право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, а који се буду пријавили и остварили право на бесплатну рехабилитацију, имаће право на плаћене трошкове за пратиоца. Приликом уноса података са пријаве, у програму се аутоматски приказује податак да ли је пензионер корисник новчане накнаде за помоћ и негу другог лица. Не постоји никаква додатна процедура за утврђивање ове чињенице – објашњавају у Фонду.

За побољшање друштвеног стандарда пензионера у прошлој години издвојено је 698,4 милиона динара, а у складу са Правилником о друштвеном стандарду, 85 одсто новца, односно 593,7 милиона, опредељено је за опоравак у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима.

На основу измена Закона о ПИО, од 1. јануара ове године, за друштвени стандард корисника пензија уместо 0,10 одсто, издвајаће се 0,15 процената изворних прихода Фонда, односно 1,24 милијарде динара. За финансирање трошкова рехабилитације планирано је 1,05 милијарди динара, а за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих у друштво, солидарну помоћ пензионерима и финансирање развоја социјалног дијалога и међународних активности – 185,58 милиона. За развој социјалног дијалога и међународне активности предвиђено је 10 милиона.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept