Početna » У наредном периоду одјава афричке куге свиња на подручју 10 општина

У наредном периоду одјава афричке куге свиња на подручју 10 општина

У Влади Републике Србије данас је одржана седница Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС) којој су поред представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде присуствовали и представници струке, полиције, војске и свих других релевантних институција.

од Паланка данас
0 Коментар

Оперативни штаб, на коме је председавала министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, дискутовао је о мерама и закључцима донетим на претходној седници, тренутној ситуацији на терену као и о наредним корацима који ће бити спроведени у циљу сузбијања ове болести.
На седници су изнети најновији подаци према којима je до сада укупно на 1.860 газдинстава на територији 45 општина, у 14 управних округа (Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски, Сремски, Шумадијски, Јужнобачки, Мачвански и Град Београд) потврђено 2.236 случаја АКС код домаћих свиња, од чега је 2.181 угинулих свиња.

У зараженим газдинствима извршена је еутаназија 30.045 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.

На основу спроведеног надзора и дијагностичких испитивања на Афричку кугу свиња, а у складу са законским прописима, стечени су услови да се болест током ове недеље одјави на подручју 10 општина у 28 жаришта.

Према последњем извештају изнетом на седници Штаба, потврђено је присуство АКС на великој фарми, али захваљујући брзој интервенцији надлежних служби на терену предузете су све мере.  Од укупно 20.000 свиња на фарми, у свим објектима и собама у којима је утврђен вирус хитно је еутаназирано 796 грла, a угинуле су 302 свиње.

Биосигурносне мере на фарми су на високом степену, а унутрашња организација послова и радне снаге је одвојена за сваки објекат појединачно чиме се смањује могућност преношења вируса унутар фарме.

Сви присутни чланови Оперативног штаба су изнели свој став о тренутном стању и свако из свог домена је предложио потенцијалне кораке за даље унапређење превенције болести.

Неки од закључака данашње седнице су следећи:

  • да се у наредном периоду укључи и инспекција заштите животне средине која би додатно контролисала испусте из великих кланица, приобаље река и депоније
  • да на предлог Весне Милићевић из Научног института за ветеринарство Србије, ова институција достави конкретне податке о случајевима злоупотребе и кршења прописа од стране ветеринарских служби
  • да Министарство државне управе и локалне самоуправе достави податке од локалних самоуправа о лицима која ће бити у регионалним и локалним кризним центрима, као и списак свих манифестација које ће бити одржане у наредном периоду
  • да ће се размотрити став струке o депопулацији домаћих свиња на газдинствима са ниским биосигурносним мерамаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept