Početna » У ОKТОБРУ ПОЧИЊЕ И ТРАЈАЋЕ ДО ДЕЦЕМБРА: Ово је све што треба да знате о ПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ!

У ОKТОБРУ ПОЧИЊЕ И ТРАЈАЋЕ ДО ДЕЦЕМБРА: Ово је све што треба да знате о ПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ!

Учешће у Попису је обавезно

од Паланка данас
0 Коментар

Значај Пописа пољопривреде 2023

Након спровођења Пописа пољопривреде 2012. године и Анкете о структури пољопривредних газдинстава 2018, реализација Пописа пољопривреде 2023. обезбедиће континуитет у прикупљању структурних података из области пољопривреде. Овим пописом добија се свеобухватни, међународно упоредиви преглед структурних карактеристика националне пољопривреде, као и основ за креирање одрживе аграрне политике. Резултати Пописа пољопривреде 2023. омогућиће и ажурирање оквира за спровођење редовних статистичких истраживања усклађених са међународним стандардима, која, заједно са структурним истраживањима, представљају окосницу система статистике пољопривреде.Законска основа

Попис се спроводи у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. године („Службени гласник РС“, бр. 76/21). Примењени инструменти, обухват, обележја и стандардизација концепта и дефиниција у складу су са Светским програмом Пописа пољопривреде 2020. Уједињених нација, уредбом Европског парламента и Савета о обједињеној статистици пољопривредних газдинстава (Регулатион [ЕЦ] Но 2018/1091 оф тхе Еуропеан парламент анд оф тхе Цоунцил оф 18. Јулy 2018, он интегратед фарм статистицс) и методологијом Евростата.

Јединице посматрања

Јединице посматрања у Попису пољопривреде 2023. су пољопривредна газдинства територији Републике Србије, без обзира на статус (породична газдинства, газдинства правних лица и предузетника). У циљу што квалитетнијег обухвата, Адресар пољопривредних газдинстава је формиран упаривањем евиденција из различитих извора: Статистичког регистра пољопривредних газдинстава, Статистичког пословног регистра, Регистра пољопривредних газдинстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и резултата Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године. Адресар садржи око 680 хиљада јединица од којих треба прикупити податке у Попису.

Предмет пописа и метод прикупљања података

Kако се Попис пољопривреде 2023. спроводи по модуларном принципу, основна обележја о пољопривредним газдинствима: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке прикупљају се потпуним обухватом јединица посматрања. Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из административног извора – евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Подаци за остала обележја (наводњавање површина под усевима, начин држања стоке, обрада и одржавање земљишта, употреба ђубрива, пољопривредни објекти, механизација и опрема) биће прикупљени на узорку.

Подаци ће се прикупити методом интервјуа на терену, од 1. октобра до 15. децембра, на основу Адресара пољопривредних газдинстава. Пописивачи ће податке уносити директно у електронски Упитник на лаптопу (метод ЦАПИ). Газдинства правних лица моћи ће да се попишу самостално, уносом података у веб-Упитник (метод ЦАWИ).

Финансирање и организација Пописа

Попис пољопривреде 2023. припрема, организује и спроводи Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. године („Службени гласник РС“, бр. 76/21 ) и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА (Инструмент Пре-аццессион Ассистанце) 2018.

Финансирање Пописа обезбеђује се из претприступних фондова ЕУ, у оквиру ИПА 2018, и из буџета Републике Србије, у складу са законом.

Планирано је да у Попису пољопривреде 2023. учествује око 3 000 пописивача, 300 општинских и 16 регионалних координатора. С обзиром на потребан број кандидата, општински и регионални координатори су из редова запослених у Заводу. Ради обезбеђивања јединственог поступања у тумачењу и примени методологије, према плану и програму Завода, у току маја месеца организована је четвородневна обука за регионалне, а у току јуна месеца петодневна обука за општинске координаторе. Формирање трочланих пописних комисија (157) у општинама извршено је до краја маја, како би се омогућила логистичка подршка Заводу у реализацији пописних активности до нивоа локалне администрације.

Избор пописивача

Јавни позив (конкурс) за пријављивање кандидата за пописиваче објављује се 15. августа 2023. године у 8.00 часова на веб-сајту Завода (www.стат.гов.рс) и сајту Пописа (пописпољопривреде.стат.гов.рс), као и у средствима јавног информисања. Електронско пријављивање врши се од 15. августа (од 8.00 часова) до 21. августа (до 20.00 часова) 2023. године, преко апликације која је доступна само на сајтовима Завода: www.стат.гов.рс и пописпољопривреде.стат.гов.рс. Рангирање кандидата за пописиваче за обуку врши се према бодовима оствареним пријавом и на интервјуу. Kоначна листа кандидата који се позивају на обуку биће објављена 07. септембра 2023. године на сајтовима Завода, на сајтовима општина и на видном месту у седиштима Пописних комисија. Завршна селекција пописивача врши се на основу успеха на петодневној обуци која ће се реализовати у једном од два термина у периоду од 18. до 29. септембра.

Избор, обука и ангажовање кандидата биће у складу са Процедуром за избор пописивача коју је прописао и на сајту пописпољопривреде.стат.гов.рс. објавио Републички завод за статистику, у циљу транспарентности самог процеса и избора најбољих кандидата који ће моћи да одговоре на сложене методолошке захтеве овог Пописа.

Објављивање резултата

Републички завод за статистику обрађује и објављује податке, као и посебне студије.

Резултати Пописа биће објављени у складу са роковима предвиђеним Законом, и то: прелиминарни најкасније до 31. јануара 2024. године, а коначни – сукцесивно до 31. децембра 2025. године. Пописни резултати објавиће се на сајту Републичког завода за статистику, искључиво у виду агрегираних података, до нивоа насеља (према локацији газдинства) за основна обележја, односно до одговарајућег нивоа у зависности од нивоа прецизности коју обезбеђује величина узорака.

Обавеза учешћа у Попису и заштита података

Учешће у Попису је обавезно, а посебна пажња, у свим фазама реализације Пописа, посветиће се заштити података. Сви непосредни извршиоци Пописа дужни су да поступају у складу са законом и да податке до којих долазе у току пописивања чувају као пословну тајну. Свако одбијање давања података или давање нетачних података и свака злоупотреба службених статистичких података повлачи прекршајну одговорност, у складу са законом.

Kонтрола квалитета података прикупљених Пописом

Непосредно након Пописа спроводи се Kонтрола квалитета података, поновним пописивањем домаћинстава у изабраним пописним круговима како би се оцениле грешке у обухвату и грешке у одговорима на изабрана пописна питања (коришћено пољопривредно земљиште, број стоке и продаја пољопривредних производа).

У циљу благовременог информисања, сви заинтересовани, а посебно кандидати за пописиваче, могу да прате веб-сајт: хттпс://пописпољопривреде.стат.гов.рс/где се могу наћи све потребна и актуелна обавештења, као и припремљени методолошки инструменти за спровођење Пописа пољопривреде 2023.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept