Početna » У ПАЛАНАЧКОЈ ОПШТИНИ ПОПИСАНО 43.367 ГРАЂАНА И 23.810 ДОМАЋИНСТАВА

У ПАЛАНАЧКОЈ ОПШТИНИ ПОПИСАНО 43.367 ГРАЂАНА И 23.810 ДОМАЋИНСТАВА

од Паланка данас
0 Коментар

Републички завод за статистику најавио је да ће попис бити продужен за још седам дана у појединим општинама због тога што нису пописани сви грађани. Помоћник директора РЗС-а Петар Kоровић рекао је за РТС би у ових седам дана требало да се попише око 200.000 становника који су остали непописани током октобра.

Прелиминарни резултати се очекују месец дана након завршене теренске реализације.Kоровић каже да је захваљујући медијима, било мало грађана који су одбијали попис, у другом или трећем наврату су пристали да се попишу. Постоји пар десетина грађана који су до краја категорично одбијали и против њих је покренут прекршајни поступак.

Има и оних грађана који у личним картама немају своју праву адресу, па се поставља питање хоће ли на неки начин бити кажњени због тога.

Kоровић је рекао да се пописује фактичко стање. „Не тражимо ниједан документ, радимо на бази изјаве – важно да се попишете у стану у ком живите, из кога одлазите на посао, битно је да попишемо фактичко стање и нико неће имати проблем ако се стан у ком живи не подудара са адресом која се налази у личној карти“, напоменуо је он.

Према његовим речима, прелиминарни резултати се очекују месец дана након завршене теренске реализације, а коначни сукцесивно, почевши од марта 2023. закључно са јуном 2024. године.

Да ли ће се проверавати изречени подаци при попису

Закон о попису предвиђа казну за три категорије, за пописиваче и пописне комисије, за прекорачење овлашћења као и за грађане који одбију пописивање или дају нетачне податке или оне који су нелогични.

– Ако је дете старије од 15 година и нема завршену основну школу, сигнал је да је податак потребно проверити. Биће провере података, али не из зле намере већ да би се установило право стање и имали тачне информације – навео је Kоровић.

Људи често оклевају да пријаве одређену имовину, подстанаре или место становања плашећи се да надлежне службе не искористе те податке за наплату додатног пореза.

Kоровић каже да Завод за статистику податке прибављене пописом користи у статистичке сврхе.

– Попис нема за циљ да установи број станова који се рентира – навео је помоћник директора РЗС-а.

Изнео је податак да је закључно са прекјучерашњим даном пописано 6.300.000 становника, а да је 2011. попис установио број од 7,2 милиона.

„У периоду од 11 година, само на бази негативног природног прираштаја становништва је опао за 420.000, долазимо до процене од 6,8 милиона с тим да од те процене треба одузети становништво које је напустило земљу у претходних 11 година. Тај податак ће установити попис. Врло брзо, надам се у наредних месец дана ћемо имати податак колико нас има“, закључио је Kоровић.

Према информацијама из Пописне комисије општине Смедеревска Паланка, попис становништва у паланачкој општини неће бити продужен, али ће због грађана који нису пописани, што је око 800 незапочетих бројева на територији града, бити уведена дежурства, а грађани ће позивом на број 026/310-437 бити пописани телефонским путем. Дежурства су у времену од 8 до 20 часова, а из Пописне комисије моле грађане да се јаве на наведени број.

Иначе, закључно са јучерашњим даном на територији општине Смедеревска Паланка пописано је 43.637 грађана и 23.810 домаћинстава и станова.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept