Početna » УКИДАЊЕМ ЦАРИНА НА УВОЗ ПРАСАДИ ДО ОБНОВЕ СТОЧНОГ ФОНДА У СРБИЈИ

УКИДАЊЕМ ЦАРИНА НА УВОЗ ПРАСАДИ ДО ОБНОВЕ СТОЧНОГ ФОНДА У СРБИЈИ

Одлуком Владе Србије на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године је укинута царина на увоз товних прасади до 50 килограма као и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би према речима ресорне министарке Јелене Танасковић требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.

„Ова мера је донета као мера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По проценама и анализама за претходне две године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми“, рекла је министарка Танасковић за Танјуг.
Додала је да је у претходном периоду наш сточни фонд смањен и да је стратешки циљ Министарства пољопривреде и целе државе у овој години повећање сточног фонда при чему ће акценат бити усмерен на свињогојство и говедарство.

Танасковић је истакла да ће се овим мерама, произвођачима омогућити да краткорочно, у току једне године колико траје њихова примена, увезу квалитетну прасад коју ће овде хранити нашом храном и коју ћемо имати за наше потребе.

Према њеним речима, држава ће због укидања царина и прелевмана бити на губитку од око милијарду динара, колико је из ова два извора приходовано прошле године.

Иначе, највише прасади се у Србију увезе из Европске уније.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept