Početna » УПОТРЕБУ ТРОТИНЕТА ШТО ПРЕ ЗАКОНСКИ РЕГУЛИСАТИ-ВОЗАЧИ САМО СТАРИЈИ ОД 14 ГОДИНА

УПОТРЕБУ ТРОТИНЕТА ШТО ПРЕ ЗАКОНСКИ РЕГУЛИСАТИ-ВОЗАЧИ САМО СТАРИЈИ ОД 14 ГОДИНА

Употребу електричних тротинета на улицама треба законски регулисати, како би се безбедност свих учесника у саобраћају подигла на виши ниво, закључак је данашње јавне расправе о Нацрту измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Министарство унутрашњих послова припремило је, овим поводом, низ предлога по којима се електрични тротинети сврставају у возла, а они који њима управљају спадају у категорију возача, који не смеју бити млађи од 14 година.

Јавна расправа одржана је у Привредној комори Србије у Београду у присуству директора Агенције за безбеност саобраћаја Банка Стаматовића, председнице Прекршајног суда у Београду Оливере Ристановић, помоћника начелника Управе саобраћајне полиције МУП-а Златка Беленцана и Владана Николића, као и начелника Управе собраћајне полиције МУП-а Славиша Лакићевић.

Такође, на скупу су учествовали и представници правосуђа, професори са Саобраћајног факултета, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и представници привреде.

Начелник Лакићевић рекао је да је ова јавна расправа добар начин да се разговара о свим постојећим пропустима у саобраћајном законодавном оквиру, који су од пресудног значаја за наше грађанство и привреду, док је директор АБС Стаматовић истакао да његова агенција активно укључена у свим темама чији је циљ унапређење безбедности у саобраћају, па тако и прављењу новог законодавног оквира.

„Циљ је да будемо продуктивни и све оно што смо приметили као грешку да исправимо“, казао је Стаматовић.

Помоћник начелника Николић рекао је да су у јавности била подељена мишљења када су у питању електрични тротинети те да их један део стручне јавности није сматрало возилима.

„Ми смо на крају предложили да се тротинети сврстају у возила, што значи да они који њима управљају јесу возачи, а то значи да ће бити подложни контроли, тестирању, искључењу, задржавању“, навео је он.

Према његовим речима, из МУП-а сматрају да је за ова возила неопходно прилагодити инфраструктуру и да је предлог да то буде бициклистичке стазе и траке, као и пешачко – бициклистичке стазе.

Истакао је да, с обзиром на то да нема разгранате инфраструктуре у Србији, возачи тротинета могу да користе тротоар уз ограничење брзине од пет километара на сат и уз одговорност да су „јачи“ учесници у саобраћају.

Такође, додао је и да је предлог да се за електричне тротинете може користити и коловоз, али само путеви на којима довољена брзина не прелази 30 километара на час.

Приликом преласка коловоза, каже Николић, возач не сме возити лако електрично возило, већ мора сићи са њега и понети га, осим на прелазу бицилистичке стазе преко коловоза.

Он наглашава да је обавеза возача да има документацију са техничким подацима о возилу – снага мотора, маса и брзина.

Помоћник начелника Беленцан истакао је да су најмлађи учесници и њихова безбедност у саобраћају приоритет новог законодавног овира.

Он је навео да због тога елекричним тротинетима не смеју управљати лица млађа од 14 година, те да је препорука свим родитељима који су деци купили та возила да сачекају да порасту.

Такође, казао је да је од велике важности за све возаче уочљивост – ношење прслука на коловозу и заштитне капе.

Сматра да Србија по питању саобраћајних прописа треба да је у складу са законодавним оквиром ЕУ и да што пре укључи микромобилни саобраћај у постојећи систем.

Танјуг

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept