Početna » ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ СТАМБЕНИ КРЕДИТ: Падају рате, НБС ограничила камате

ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ СТАМБЕНИ КРЕДИТ: Падају рате, НБС ограничила камате

ГРАЂАНИ који отплаћују кредит за стан могу мало да одахну.

од Паланка данас
0 Коментар

Камате им наредних 15 месеци неће расти, а многима ће обавеза бити и и мања. Народна банка Србије је на ванредној седници Извршног одбора донела Одлуку о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите грађана. Ограничена је каматна стопа за дужнике, у случају првог стамебног зајма, са променљивом каматном стопом. Услов је и да уговорени износ не прелази 200.000 евра.


Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, а почевши од октобарске рате. Банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене одлуке.

Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. године – номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08% (просечна пондерисана каматна стопа на стање стамбених кредита одобрених у Републици Србији коју је објавила Народна банка Србије са стањем на дан 31. јула 2022. године увећану за 30%). Ово значи да ће тим дужницима бити умањена рата кредита од 10% до више од 25%.

Код стамбених кредита који су одобрени од 31. јула 2022. године до ступања на снагу Одлуке, а чија је иницијална каматна стопа већа од 4,08%, корисници ће закључно са децембром 2024. године плаћати умањену рату кредита са каматом из првобитног плана отплате. Наведено значи да су и ови дужници заштићени од даљег раста рате кредита, иако су околности у којима су се ови грађани задужили већ јасно указивале на могући даљи раст еурибора.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept