Početna » ВАЖНО ЗА СВЕ ОСМАКЕ! Ово су датуми када може да се промени трећи предмет за полагање на завршном испиту

ВАЖНО ЗА СВЕ ОСМАКЕ! Ово су датуми када може да се промени трећи предмет за полагање на завршном испиту

Како је објављено на порталу Моја средња школа, подношење захтева за измену је искључиво у матичним школама у периоду од 8 до 15 часова

од Паланка данас
0 Коментар

Ученици осмог разреда основних школа у Србији од 8. до 11. априла имају рок да поднесу захтев за измену предмета које ће полагати као трећи тест на завршном испиту. Како је објављено на порталу Моја средња школа (МСС), хттпс://мојасредњаскола.гов.рс, подношење захтева за измену је искључиво у матичним школама у периоду од 8 до 15 часова. Истиче се да измена предмета за трећи тест није могућа преко портала МСС.Објављивање коначног изјашњења ученика из којег предмета ће радити трећи тест на званичном сајту портала моја средња школа и непосредно у школи биће у петак 12. априла од 8 часова. Према ранијим подацима портала МСС, за завршни испит на крају основног образовања и васпитања у школској 2023/24 евидентирано је 64.871 пријава по редовном програму и 1.912 пријава по посебном програму образовања одраслих. Највећи број ученика када је реч о трећем тесту, односно предмету по избору ове године опредељивао се за географију – 40,14 одсто (26.041 ученика), а затим за биологију – 35,92 одсто (23.304 ученика), док се значајно мање ученика пријавило за остала три предмета: за историју – 9,96 одсто (6.458 ученика), хемију – 7,57 одсто (4.910 ученика) и физику – 6,41 одсто (4.158 ученика).

Пријављивање ученика за пријемни испит електронским путем преко портала МСШ биће могуће од 15. до 24. априла до 16 часова, док ће пријављивање непосредно у школама бити у петак 19. априла и понедељак 22. априла у периоду од 9 до 16 часова, преноси Тањуг. Осмаци ће завршни испит из српског, односно матерњег језика полагати 17. јуна, математику 18. јуна, а трећи тест из предмета по избору 19. јуна у периоду од 9 до 11 часова.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и портала МСС биће објављени 21. јуна до 8 часова, док ће коначни резултати бити објављени у понедељак 24. јуна до 8 часова. Попуњавање листе жеља за упис електронским путем путем портала МСС (www.мојасредњаскола.гов.рс.), као и предаја листе у основним школама је од 25. јуна у 8 часова до 26. јуна до 15 часова. Коначни резултати расподеле по школама и образовним профилима, у основним и средњим школама биће објављени 1. јула до 8 часова, када ће бити објављена и преостала слободна места за упис у другом кругу. Подношење пријаве за упис ученика у средње школе електронским путем биће могуће 1. јула у 8 часова, а непосредно у школама 1. и 2. јула од 8 до 15 часова. Објављивање коначног распореда ученика по школама биће 2. јула до 24 сата, а 3. јула до 8 часова ће бити објављена преостала слободна места за које ће се у периоду од 8 до 15 часова подносити пријаве за упис.

Ученици осмог разреда који намеравају да конкуришу за упис у неку од специјализованих средњих школа и образовних профила, пријављују се за полагање пријемног испита електронски преко портала МСС од 15. до 22. априла, а 19. и 22. априла непосредно у матичним основним школама и у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита.

Пријемни испити у уметничким школама ликовне области биће одржани 10, 11. и 12. маја, а за упис у одељења за ученике са посебним способностима за биологију и хемију -11. маја. За ученике са посебним способностима за филолошке науке пријемни ће бити 11. и 12. маја, а за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности 11. маја.

Ђаци који желе да се упишу у музичку или балетску школу полагаће пријемни испит 17, 18. и 19. маја. Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, за ученике са посебним способностима за физику, и за ђаке са посебним способностима за географију и историју одржаће се 18. маја. За упис у билингвална одељења ђаци ће пријемни полагати 18. и 19. маја, а они који желе да упишу Математичку гимназију и специјализована математичка одељења решаваће задатке 19. маја од 10 до 12 часова.

Прелиминарни резултати пријемног биће објављени од 13. до 21. маја, а коначни резултати биће објављени од 14. до 22. маја.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept