Početna » ВЕЋЕ РАТЕ КРЕДИТА

ВЕЋЕ РАТЕ КРЕДИТА

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 5,75 одсто.

Стопа на депозитне олакшице задржана је на нивоу од 4,50 одсто, док је стопа на кредитне олакшице повећана на седам процената.

У саопштењу НБС се наводи да је при доношењу овакве одлуке, Извршни одбор имао у виду да су, и поред знакова попуштања, глобални трошковни притисци и увозна инфлација и даље високи и да је потребно ограничити њихове индиректне ефекте на раст цена на домаћем тржишту, који се могу преносити путем инфлационих очекивања, као и утицати на део притисака који долазе са стране тражње.„Тиме Народна банка Србије доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања у хоризонту пројекције. Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе„, наводи се у саопштењу НБС.

То је 12. повећање референтне камате од априла прошле године, када је први пут повећана за 0,50 одсто са 1 на 1,50 одсто. У истом износу је НБС повећала камату и у мају и јуну, док се Извршни одбор у јулу и августу одлучио на повећање од по 0,25 процената, а потом у септембру за још 0,50 одсто. Уследило је повећање у истом износу и три наредна месеца, док су се у НБС у јануару и фебруару одлучили да успоре темпо подизања референтне камате и увећају је за 0,25 одсто.

Повећање референтне каматне стопе се преноси и на остале каматне стопе на тржишту, па то значи даље поскупљење кредита и за привреду и за становништво. Док на каматне стопе кредита индексиране у еврима утиче превасходно политика Европске централне банке, на динарске кредите утиче кретање референтне каматне стопе Народне банке Србије.

Еуронеwс СрбијаYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept