Početna » ВЕЋИ ИЗНОС ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ У 2024: УЗМИ НОВАЦ И ЗАПОСЛИ СЕ

ВЕЋИ ИЗНОС ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ У 2024: УЗМИ НОВАЦ И ЗАПОСЛИ СЕ

од Паланка данас
0 Коментар

За реализацију мера активне политике запошљавања ове године издвојено је шест милијарди и 850 милиона динара, захваљујући чему је у директне финансијске мере укључено близу 18.000 незапослених, од чега 2.000 особа са инвалидитетом.За 2024. годину планиран је још виши износ за ове намене, укупно седам милијарди и 750 милиона динара, најавио је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање (НСЗ).

Како покренути свој бизнис уз помоћ од 300.000 динара
Започети сопствени бизнис може бити изазован, али држава сваке године нуди подршку кроз субвенцију за самозапошљавање. Национална служба за запошљавање расписује годишњи конкурс за субвенцију, током 2023 године тај износ је износио 300.000 динара, пружајући незапосленим људима могућност покретања радње, задруге или другог облика предузетништва, уз обезбеђену радну позицију.

Ко има право на ову субвенцију од 300.000 динара? Незапослени појединци пријављени у Националној служби за запошљавање, након завршене обуке о основама предузетништва, могу остварити право на ову помоћ, под условом да су измирили претходна дуговања према служби и да се крећу у оквирима де минимис државне помоћи у претходне три године.

Потребна документација за ову помоћ државе укључује попуњен захтев са бизнис планом на обрасцу НСЗ, као и доказ о завршеној обуци, уколико није одржана од стране Националне службе за запошљавање.

Уз субвенцију долази и одређена одговорност. Корисник субвенције је обавезан да обавља делатност за коју је добио субвенцију као примарну делатност, плаћајући све обавезне доприносе за социјално осигурање годину дана од почетка обављања делатности. Такође, мора омогућити Националној служби за запошљавање праћење реализације уговорних обавеза и пружити доказе о истој.

Поред финансијске подршке, неопходно је проћи кроз обуку за развој предузетништва коју нуди Национална служба за запошљавање или овлашћене организације. Обука се састоји из пет модула који обухватају основе предузетништва, правне и економске аспекте, бизнис планирање и уговорне обавезе према НСЗ.

Помоћ државе за покретање сопственог бизниса може бити кључна за незапослене људе који желе да се упусте у предузетничке воде. Ова иницијатива не само да подржава развој предузетништва већ и промовише запошљавање и оснажује локалну економију. Све информације о јавним позивима за субвенције и тренутним тржишним условима могу се добити кроз обуку коју нуди Национална служба за запошљавање.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept