четвртак, јун 20, 2024
Početna » ВЕРУЈЕТЕ ЛИ У МАГИЈУ? ЗА ВЛАШКУ СЕ ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ НАЈОПАСНИЈА

ВЕРУЈЕТЕ ЛИ У МАГИЈУ? ЗА ВЛАШКУ СЕ ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ НАЈОПАСНИЈА

У 21. веку представља најјачу магију на свету

од Паланка данас
0 Коментар

Многи у њу не верују, неки тврде да не постоји, али су и многи у страху од утицаја ове традиционалне магије са истока Србије.Влашка магија је карактеристична и повезује се са Хомољским планинама и хомољским крајем. Најраспрострањенија је у околини Мајданпека, Бора, Зајечара и Неготина. Неготинска крајина је најпознатији крај за Влашку магију и представља њено највеће упориште на свету.

Једна од занимљивости везана за Влашки крај је да тај крај има велики проблем са мањком туриста јер се људи плаше да посете тај крај, родбину и пријатеље управо због опасне влашке магије.

У 21. веку представља најјачу магију на свету. Познато је да остаје у кругу породице и да се преноси са колена на колено. Преноси се са женске стране. Она је надалеко позната, њеном појавом и феноменом бавили су се многи стручњаци, али закључак ове не тако наивне приче, ретко ко је успео да докучи.

Влашке врачаре верују како се све може постићи контактом са вишим силама и мртвима. Веровање говори да се ритуали спроводе, како би имали најјачи учинак, у време између Божића и Богојављања.

Многе тајне Влашке магије остају у оквиру породице, при чему се знање учи и наслеђује од најстарије Русаље. Влахиња сме учествовати у обредима тек кад напуни одређени број година. Заснива се на паљењу ватра које дуго горе у обредима да би се призвале виле или самани. Да би помогла, Влашка магија често користи слике које се потапају у одређеним временским интервалима. Сматра се да је јача од сваке друге, и од циганске, Вуду или јеврејске магије.

Власи су народ који је романског порекла и највише их има у Источној Србији.. То је народ који је дошао пре много година из Румуније и задржао своју културу, обичаје и веру. Њихова народна ношња као и и игре и ритуали су веома карактеристицни и необични и привлаче пажњу многих људи.

У влашкој магији има безазлених бајалица и ритуала код којих се примењује “алат“ као што је црвени конац, босиљак, огледало, метла… Али има и оних где се користе далеко бизарнији предмети типа менструалне крви, седмог ребра мрвог човека, као и вода којом је мртвак био окупан.

Сматра се да су симптоми влашке магије честе главобоље, депресија, посета влашком крају, изненадан сусрет са Влајном, одавање пороцима, свађа са ближњима итд.

Сви ритуали се изводе уз бајање и певање на влашком језику. У влашкој магији се простор испред врата сматра култним местом где бораве душе предака. Друмови се сматрају пребивалиштем снажних магијских моћи. Влашка магија и говори о томе да раскрснице представљају највећи ризик да се навуче црна магија.

Влашка љубавна магија

Влашке љубавне чини су главна карактеристика влашке магије. Љубав је дубоко уткана у влашку културу и религију и веома повезана са магијом и обредима. Посета људи Хомољском крају углавном је везана због чини љубавне магије. Хоће да повежу себе или раздвоје са неком особом или да неког вежу за себе како би та особа била само њихова.

Влашке враџбине се најчешће праве од делова тела животиња, конаца, тканина, делова одеће, косе, ноктију и сл.

Људи који су под магијом и код којих се открије да су под Црном магијом одмах уместо да гледају како да се ослободе што пре и заштите од опасне магије они желе да знају ко им је то урадио и да напакосте тој особи.

Мајстори влашке магије упозоравају да је велика срећа када особа на време примети да је под утицајем враџбина које се у том случају лакше скидају. Ако је магија застарела, потребно је много више времена да се скину набачене враџбине. Понекад то траје два дана, а у неким случајевима и две недеље. Након што се црна магија скине, прави се заштита за појединца и његов дом у виду амајлије или напитка.

Веровали или не, оспоравали или прихватали, веровање у ову магију је распрострањеније и јаче од веровања у било коју другу, а страх од њеног утицаја можда чак и оправдан, узимајући у обзир све што се у народу прича о овој традицији.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept