Početna » Вирус Западног Нила МАНИФЕСТУЈЕ СЕ И 14 ДАНА ОД УЈЕДА КОМАРАЦА!

Вирус Западног Нила МАНИФЕСТУЈЕ СЕ И 14 ДАНА ОД УЈЕДА КОМАРАЦА!

До сада су у нашој земљи две особр заражне биросом Западног Нила. На Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ кажу да већ више година живимо са тим вирусом и да заштита од комараца који су преносиоци у овом периоду мора бити интезивнија.

од Паланка данас
0 Коментар

Лекари кажу да није једноставно препознати симптоме будући да су слични грипу, али са одређеним разликама, и да уколико посумњате ништа не препуштате случају.ДокторкаМитра Дракуловић открила је за Курир телевизију више о комарцима и вирусу Западног Нила.

– Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се најчешће преноси уједом зараженог комарца. Симптоми болести се манифестују у временском периоду од 2 до 14 дана након убода зараженог комарца. Код 80% инфицираних болест пролази апситоматски. Код 20% инфицираних развија блажи облик болести односно не инвазивно обољење са симптоми као што су грозница, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, благи осим и оток лимфних жлезда. Међутим мање од 1% инфицираних развија тежак облик болести чији симптоми су главобоља, укоченост врата, дезиорентација, премор, кома, слабост мишића и парализа – рекла је Дракуловић.

– Треба избегавати боравак напољу у најинтезивнијем времену комараца, а то је сумрак и свитање. Комарац који преноси грозницу Западног Нила нас убада у просторијама у којим живимо, али убада нас и после сумрака око наших домова. Комарце привлачи угљен диоксид који издишемо. Женка комарца убада да би обезбедила крвни оброк, а он је неопходан за развијање јаја која се полажу у стагнирајућим водама. Она осети наш угљен диоксид на удаљености од 35 до 50 метара – рекла је Дракуловић.

– Оно што је специфично јесте да не постоји вакцина против ове болести, нити било које друге коју преносе комарци – закључила је.

(Курир.рс)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept