Početna » ВЛАДА ПОВЕЋАЛА СЛУЖБЕНЕ ДНЕВНИЦЕ: За пословни пут уместо 150 динара од сада ће се уплаћивати 1.000 динара

ВЛАДА ПОВЕЋАЛА СЛУЖБЕНЕ ДНЕВНИЦЕ: За пословни пут уместо 150 динара од сада ће се уплаћивати 1.000 динара

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Србије изменила је Уредбу о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника, којом је дневница за службено путовање у земљи повећана са 150 на 1.000 динара, пренео је портал Независност.орг.Измењена уредба усвојена је 28. децембра прошле године, а почеће да се применује осмог дана од датума објављивања у Службеном гласнику РС.

Повећањем службене дневнице Влада је прихватила захтев Уједињених гранских синдиката „Независност“ чији су представници још 6. фебруара 2023. године на седници Социјално-економског савета поднели иницијативу за измену Уредбе о накнади трошкова и отпремнина државних службеника и намештеника, у делу где се дефинишу износи дневница за службена путовања.

У иницијативи УГС „Независност“ указано је тада на све веће поделе у друштву и неопходност доношења прописа којима би се поправила примања запослених. При подношењу иницијативе синдикат није предлагао конкретан износ повећања али је предочио став да је 150 динара испод сваког достојанства, а од ресорног министарства је затражено да уради калкулацију и предложи износ повећања.

„Добро је да је до повећања дошло иако смо чекали скоро десет месеци да се донесе одлука и у неколико наврата подсећали Владу на нашу иницијативу. Ово је сада боља позиција за даље преговоре и прилика да још једном укажемо на потребу побољшања материјалног положаја државних службеника и намештеника“, изјавила је данас председница УГС „Независност“ Чеданка Андрић.

Портал Независност.орг подсетио је да је досадашњи износ службене дневнице од 150 динара Влада прописала уредбом од 14. октобра 2015. године. Тада су државним службеницима и намештеницима смањене дневнице за службена путовања у земљи са 2.556 на 150 динара.

То је практично значило да су запослени у државној управи и јавним предузећима, од тада до данас, из свог џепа плаћали највећи део трошкова, пре свега исхране током боравка на службеном путу. Стручњаци су указивали да је драстично смањење дневнице умногоме дестимулисало „рад на терену“ и смањило ефикасност државних службеника и намештеника.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept