Početna » ВЛАДА СРБИЈЕ ОДОБРИЛА НОВУ ЛИСТУ ЛЕКОВА: Имаће их готово све болнице у Србији

ВЛАДА СРБИЈЕ ОДОБРИЛА НОВУ ЛИСТУ ЛЕКОВА: Имаће их готово све болнице у Србији

ДИРЕКТОРКА Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас да се максимално ради да се великом броју болница у Србији омогући да онколошким пацијентима дају иновативне терапије, које су до сада могли да добијају само на терцијалном нивоу.

од Паланка данас
0 Коментар

– До сада је то углавном била могућност на терцијалном нивоу, дакле у клиничким центрима, клиничко-болничким центрима, евентуално већим болницама, а сада максимално радимо на томе да готово све болнице у Србији које испуњавају услове имају могућност да дају иновативну терапију, како пацијенти не би морали сваки пут да иду у неко друго место, већ да могу да иду на редовне контроле и терапију у свом месту – рекла је Радојевић Шкодрић за Танјуг на Копаоник бизнис форуму.Шкодрићева је нагласила и да се настављају улагања у све аспекте здравства, нарочито у савремену опрему, као што је најавио председник Србије у плановима „Скок до 2027“. Улагаће се у дијагностичке центре и иновативне лекове, као и лекове за ретке болести, рекла је она и навела да су улагања важна због превенције.

– Превенција и рани скринизи су једини начин борбе са свим, а нарочито са тешким болестима. Услов за ту борбу јесте постојање опреме, добре иновативне дијагностике и иновативних лекова и наравно капацитета болнице које имамо захваљујући дугогодишњим реконструкцијама у последњих десет година – рекла је директорка РФЗО.

Подсетила је, када су у питању иновативни лекови, да је последња листа усвојена на влади прошле недеље и да се укупно на њој налази 58 лекова.

– Од тога 22 су иновативна лека, и то од тих 22 – 17 је чак за онколошке пацијенте – навела је она и додала да издваја онколошке пацијенте зато што смо сви сведоци епидемије малигних болести, и што знамо да је раст ширење епидемије, нажалост, најављен до 2030. године, што је проблем и за најразвијеније земље које више не знају како да се боре са тим изазовима.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept