Početna » ВОЗАЧИМА ХИТНЕ ПОМОЋИ СТИЖУ КАЗНЕ ЗБОГ ПРОЛАСКА КРОЗ ЦРВЕНО-КАКО ОПРАВДАТИ ОВАЈ ПРЕКРШАЈ

ВОЗАЧИМА ХИТНЕ ПОМОЋИ СТИЖУ КАЗНЕ ЗБОГ ПРОЛАСКА КРОЗ ЦРВЕНО-КАКО ОПРАВДАТИ ОВАЈ ПРЕКРШАЈ

Изненадили су се ових дана возачи Хитне помоћи када су почеле да им стижу казне због проласка кроз црвено светло на семафору. Неписано је правило да би њима требало да буду отворени сви путеви, а и сви семафори без обзира на боју. Међутим, то не знају камере и софтвер, па осим што сада казне плаћају из свог џепа, возачи сакупљају и казнене поене и врло лако могу да остану и без дозволе и без посла.

Некад и секунде одлучују о животу пацијента. Дневно екипе Хитне помоћи имају четрдесетак хитних интервенција. На лицу места су за 5 до 7 минута.

Зато је неопходна бржа вожња, па и пролазак кроз црвено светло. Ових дана су возачима Хитне помоћи почеле да стижу казне за овај прекршај, иако су користили ротациона светла за хитне случајеве, каже Ненад Блажић, један од возача.„Уколико се настави са писањем казни, ми нећемо моћи више да пролазимо на црвена светла и самим тим то ће продужавати долазак екипа до пацијената“, каже Ненад Блажић, возач Хитне помоћи у Младеновцу.

Међутим, дешава се да возаче Хитне помоћи оптужују да пролазе кроз црвено и када нема потребе.

„Мени се десило да добијемо црвени позив, да неко лежи на улици са повредама, ми се сломимо да прођемо и дођемо, прођемо кроз црвена светла, а тамо нема никог, то сад треба да се оправда“, каже Дарко Михајловић, координатор возача у Заводу за ургентну медицину.

Закон о безбедности саобраћаја је јасан. Пролазак возила Хитне помоћи на црвено светло под ротацијом је прекршај, кажу у МУП-у. То се до сада у пракси ретко кажњавало, кажу возачи. Ипак, због новог система праћења проласка на црвено, казне су почеле да се нижу.

„Ми све више имамо раскрсница са аутоматском детекцијом прекршаја, где се прекршаји документују и морају бити процесуирати. Постоје правни механизми када би возач могао да буде ослобођен прекршајне одговорности уколико се докаже да је прекршај учинио у крајњој нужди“, каже пуковник полиције Владан Николић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције МУП-а.

У последњих пет година, возила Хитне помоћи учествовала су у 370 саобраћајних незгода у којима је погинуло десет особа, подаци су Агенције за безбедност саобраћаја. Исти прописи и ограничења важе и за санитете који пацијенте превозе из других градова у Београд.

„Морамо бити прецизни, то је кршење закона, али са друге стране имамо потребу за хуманости и спасавање неког живота. Оно што морамо уредити у неком наредном периоду, а то је да постоји могућност да се оправда такав прекршај, али да је он у складу са законом, неки компромис мора да постоји“, рекао је Милан Илић, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја.

„Ставите се ви у тај положај да је неко ваш, да возимо вашу мајку и не можемо да прођемо, а она умире позади, како бисте се ви осећали, или неко други“, упитао је Михајловић.

Системски би то требало да се уреди, сматрају возачи, јер одлазак на суд плаћају и новцем и слободним временом. Казне које су стизале последњих дана плаћали су сами возачи.

„Ми возачи из унутрашњости смо на минималној цени рада и то ће додатно оптеретити наш буџет, мораћемо за казне за пролазак на црвено да издвојимо скоро двомесечну плату“, каже Блажић.

Овај пропис требало би да смањи злоупотребу коришћења ротационих светала. Осим новчане казне, возачи могу да добију и казнене бодове, па неколико пролазака кроз црвено може да значи и губитак дозволе и посла.

РТС

 

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept