Početna » “ВОЖД” ПОВЕЗУЈЕ ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Ускоро почиње изградња брзог пута кроз Шумадију по имену првог вође српских устаника

„ВОЖД“ ПОВЕЗУЈЕ ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Ускоро почиње изградња брзог пута кроз Шумадију по имену првог вође српских устаника

ИЗГРАДЊА брзе саобраћајнице "Вожд Карађорђе", којим ће читава Шумадија бити премрежена брзим саобраћајницама и ауто-путевима, требало би да почне ове године, ако све буде како треба - најавио је јуче Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, приликом обиласка радова на реконструкцији пута између Младеновца и Смедеревске Паланке.

од Паланка данас
0 Коментар

Према његовим речима, Шумадијски коридор, који ће носити име по вођи Првог српског устанка, обезбедиће бољи комфор живота за људе, развој локалне привреде и туризма.– У првој фази радиће се 80 километара од Малог Пожаревца преко Младеновца, Орашца, Аранђеловца до Чибутковице у Лазаревцу, према ауто-путу „Милош Велики“ – истакао је министар Весић.

– У другој фази радиће се део према Рачи и од Тополе према Крагујевцу. На тај начин ћемо читаву Шумадију премрежити мрежом брзих саобраћајнице и ауто-путева.

Како је рекао, ако се томе дода обилазница око Крагујевца чија је изградња у току, а која треба да буде повезана са Мрчајевцима, односно са ауто-путем „Милош Велики“, то значи да ће људи у овом крају бити потпуно саобраћајно повезани, што ће им омогућити више инвестиција, бољи живот и да остану у својим местима.

– Ако томе додамо и брзу пругу између Београда и Ниша, за чију ће изградњу тендери бити расписани током ове године, а која ће иначе пролазити кроз овај крај, то ће потпуно променити начин живота у Шумадији – рекао је Весић.

Истакао је да Србија, која је богата и економски снажна, може да развија сваки део своје земље и додао да је Шумадија то одавно заслужила.

Шумадијски коридор планиран је као брза саобраћајница са по две траке у оба смера. Биће дуга 220 километара, а изградња ће према неким проценама коштати око 2,3 милијарде евра. Повезиваће централну и источну Србију, с једне стране ће ићи трасом Младеновац – Орашац – Аранђеловац, а с друге Лазаревац – Аранђеловац, где ће се спојити. Одатле ће даље ићи ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору.

Ова саобраћајница ће имати директну везу са Коридором 10, односно ауто-путем Београд – Ниш, са којим ће се укрштати у зони Марковца. Веза са Коридором 10 би према документима „Коридора Србије“ могла да буде остварена и у зони Младеновца, док би код Лајковца требало и да се повеже са Коридором 11, односно ауто-путем „Милош Велики“.

Надлежни сматрају да ће изградња „Вожда Карађорђа“ имати велики значај за развој привреде, као и да ће довести до смањења незапослености и развоја неразвијених општина кроз које пролази.

Коначно комплетна обнова пута

МИНИСТАР Горан Весић је рекао да Србија не гради само ауто-путеве и брзе саобраћајнице, већ уређује локалне и регионалне путеве, међу којима је и пут између Смедеревске Паланке и Младеновца дужине 22 километра. Подсетио је да је тај пут „крпљен“ пре неколико година и додао да је било време да се коначно уради онако како заслужују грађани који живе у том делу наше земље. Навео је да је у Смедеревској Паланци прошле године урађено скоро 15 километара путева вредности готово 600 милиона динара, док је на територији целог Београда држава урадила више од 80 километара путева вредности 3,6 милијарди динара. Што се самог Младеновца тиче, Весић је рекао да је урађено или се тренутно ради 10 километара регионалних путева.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept