Početna » ВРАЋАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА У СРБИЈИ: Ово су разлози, а ево и колико би трајала војска

ВРАЋАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА У СРБИЈИ: Ово су разлози, а ево и колико би трајала војска

МИНИСТАР одбране Србије Милош Вучевић рекао је данас да иницијатива за реактивирањем обавезног служења војног рока није покренута како би се Србија спремала за ратове и сукобе, већ да ће то бити од користи за друштво, као и за појединце који ће војни рок служити.

од Паланка данас
0 Коментар

Фото Војска Србије

– Мислимо да је ово нешто што је од користи за целу државу, за цело друштво, а користиће и тим момцима који ће сутра служити војни рок. Они ће се боље осећати и бити кориснији чланови друштва, целе заједнице и понос целе отаџбине и њихових породица – рекао је Вучевић у изјави за медије поводом иницијативе Генералштаба Војске Србије и предлога председнику Републике и врховном команданту Александру Вучићу да се поново уведе обавезе служења војног рока.
Вучевић је додао да је предложено да служење војног рока траје четири месеца.

– Мислим да је значајан моменат да после 13 година Србија поново одлучује о томе да ли треба реактивирати обавезно служење војног рока. У значајно краћем временском интервалу него што је то било раније – рекао је Вучевић.

Вучевић је оценио да би кроз војну обуку од четири месеца било могуће добити обученог војника.

– Министарство одбране прати све ствари које карактеришу данашње војске у свету, Европи, нашем окружењу и наравно прати савремену војну опрему. Другачији модерни начини обуке дозвољавају да се у краћем временском интервалу регрути обуче и буду способни за обављање војничких дужности – рекао је Вучевић.

Он је додао и да је данас могуће обучити војника у далеко краћем временском интервалу него раније.

– Наш предлог је да и они који заврше основну обуку, имају периодично тзв. кондиционирање као припадници резервног састава, како би наравно одржали ниво њихове обучености, који се односи на савремено наоружање и војну опрему – рекао је Вучевић и додао да ће професионални састав Војске Србије остати као носилац кључних активности.

Вучевић је рекао да ће се Војска Србије и Министарство одбране спремати за имплементацију, уколико се донесе одлука за реактивирањем.

– Нама је потребно одређено време да се инфраструктура покрене, да касарне буду припремљене, да регрутни центри опет раде у том нивоу. Потребно је да имамо ново регрутовање резервног састава, бољу попуњеност, обученост – нагласио је Вучевић.

Вучевић је истакао да су Војска и Министарство спремни да у врло кратком року прошире касарне, центре за обуку, како би биле спремне за пријем регрута. Нагласио је да одлука о реактивирању обавезног служења војног рока није могућа без формирања нове владе и Скупштине.

– Нама је потребан и став и мишљење председника Републике као врховног команданта, а коначна одлука је на Народној скупштини, односно Влади Србије – објаснио је Вучевић.

Министар је подсетио да су неке земље Европе разговарају о враћању служења војног рока, а да су неке већ вратиле

– Немачка увелико расправља о враћању војног рока. Њихов министар одбране је најавио чак датуме када би требали да врате војни рок. Скандинавске, нордијске државе имају обавезни војни рок. Аустрија и Грчка имају војни рок. Само одлучују колико људи регрутују годишње – рекао је Вучевић. Вучевић је нагласио да да је јака војска највећи гарант мира и слободе.

– Србија побеђује у миру, Србија се развија у миру. Ми се спремамо за ЕXПО, спремамо се за велике инфраструктурне пројекте. Нико се не спрема за сукобе, али свакако размишљамо о безбедности и одбрани своје државе, јер кад не бисмо то радили и не бисмо о томе размишљали, понашали бисмо се неодговорно – нагласио је Вучевић.

Вучевић је оценио да трошкови увођења обавезног војног рока нису ни мали, али ни велики и да је Србија може да их изнесе.

– Ја мислим да је увек боље улагати у своју војску, него хранити туђу – закључио је Вучевић.

Tanjug

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept