Početna » ЗАБОРАВИТЕ НА ЧЕКАЊЕ ПО ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Стиже новина са рецептима за пацијенте

ЗАБОРАВИТЕ НА ЧЕКАЊЕ ПО ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Стиже новина са рецептима за пацијенте

УСКОРО пацијенти које је изабрани доктор упутио код специјалисте неће морати да трчкарају укруг и опет се враћају код свог лекара у дом здравља да би им он издао рецепт за лек који је препоручио специјалиста, јер ће то ускоро моћи да уради сам специјалиста.

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Србије je 2022. године усвојила „Програм дигитализације у здравственом систему Србије за период од 2022. до 2026. године“, што ће ићи наруку свим пацијентима у Србији, а тек ће лекарима да олакша.Циљ је да се завршетком овог програма дигитализације здравства остваре четири циља адекватне здравствене заштите пацијената: квалитет, ефикасност, доступност и безбедност.

Распарава о Изменама закона о здравству почела је 30. августа, и трајала је до 18. септембра у Нишу, Крагујевцу и Београду.

Како и када до празних чекаоница

Поред тога што је преко потребно растеретити пацијенте непотребног „шетања“ по силним болницама и домовима здравља, неопходно је растеретити и лекаре.

Министарство здравља још 2021. године расписало је тендер за проширивање функционалности модула за преписивање лекова. То би подразумевало да ће убудуће електронске рецепте за лекове на листама А, А1, Д, као и за МТП помагала, моћи да пишу и лекари специјалисти, а потом ће их, такође електронски, одобравати лекари опште праксе.

Унапређењем тог система знатно би се смањио број пацијената у чекаоницама домова здравља код лекара опште праксе само да би им се одобрио преписани лек или помагало.

То би суштински значило да ће пацијент од лекара специјалисте добити електронски рецепт који ће моћи да подигне у апотеци без одласка код лекара опште праксе на одобрење.

Чекају се портали еУпут и еБоловање

Међу више од 20 електронских сервиса које ће развијати Министарство здравља као носилац програма и друге институције, налазе се еУпут, еБоловање.

Влада Србије је саопштила да ће у процес дигитализације здравства такође бити уврштено и електронско праћење издавања рецепата и потрошње лекова, имунизације, прележаних болести, налази, извештаји и отпусне листе, размена информација међу институцијама о рођеним и умрлим особама, базе података о лабораторијским анализама, радиолошким снимцима и генетским информацијама.

Поједина истраживања показала су да грађани Србије у просеку иду три до четири пута до свог изабраног лекара како би добили упуте за специјалистичке прегледе који су им потребни, сазнали дијагнозу и добили терапију. То представља поприличан напор и непотребно губљење времена за пацијенте и лекаре опште праксе, који на годишњем нивоу имају више од 14 милиона посета грађана.

Решење за њих представља специјалистички еУпут – нова процедура која би свим лекарима специјалистима, на свим нивоима здравствене заштите, дала могућност да упућују пацијенте на друге специјалистичке прегледе, стационарно лечење, контроле или комисију.

Систем еУпут ће омогућити да лекар специјалиста може кроз Интегрисани информациони систем упутити пацијента на даље специјалистичко лечење, контролу, комисију или стационарно лечење, док би изабрани лекар кроз исти систем имао увид у све упуте и извештаје лекара специјалиста. Процедура која сада има осам корака тако би се скратила на шест.

Шта је до сада урађено

Министарство здравља je увело низ централних сервиса и софтверских решења који укључују:

  • портал еЗдравље – за приступ грађана здравственим подацима,
  • портал еЗаказивање – за заказивање термина и упућивање пацијената на преглед
  • портал еРадиологија – Национална медицинска платформа за превентиву и дијагностику, што подразумева да се сви радиолошки снимци налазе на једном месту. То даље пружа могућност организовања превентивних прегледа, скрининга: мамографија, туберкулоза, рак плућа, рак грлића материце…
  • портал еПос – Национална медицинска платформа за потврду о смртиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept