Početna » ЗАВРШЕН ПРАВИЛНИК О ОЛДТАЈМЕРИМА: Категоризација возила старих најмање 30 година

ЗАВРШЕН ПРАВИЛНИК О ОЛДТАЈМЕРИМА: Категоризација возила старих најмање 30 година

Правилник о олдтајмерима, односно о утврђивању статуса возила од историјског значаја, завршен је и послат другим министарствима на сагласност, изјавио је Горан Весић.

од Паланка данас
0 Коментар

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је додао да ће тим правилником бити решени сви проблеми када је реч о олдтајмерима.„Потребно је недељу или две док се добије сагласност свих министарстава након чега ће правилник ићи на разматрање пред владу, тако ће тај акт бити усвојен“, рекао је Весић.

Подсетио је да су у септембру ступиле на снагу измене Закона о безбедности саобраћаја и да министарство на чијем је челу има обавезу да усвоји пет нових правилника од којих су, како је рекао, неки већ усвојени, а неки су у процесу усвајања.

Додао је да ће Агенција за безбедност саобраћаја бити овлашћена да ради категоризацију, односно да води попис свих тих возила.

Весић је навео да ће Министарство унутрашњих послова моћи да региструје таква возила по свом правилнику који ће направити када Правилник о олдтајмерима буде усвојен.

Навео је да ће на овај начин бити извршена категоризација свих возила од историјског значаја, те напоменуо да је реч о возилима која су или произведена или регистрована пре најмање 30 година, у возном су стању и изгледају онако како су изгледала пре три деценије или имају мање модификације у односу на оригинал.

Зато ће Агенција за безбедност саобраћаја направити категоризацију и утврдити критеријуме по којима одређени аутомобили могу да постану споменици техничке културе, рекао је он.

Додао је да је то веома важно и због музеја и чувања таквих аутомобила у приватном власништву и навео да ће тако олдтајмери бити заштићени, уз опаску да је Србија једина земља у окружењу која нема овакав правилник, а имамо много олдтајмера и грађана који их воле.

На питање да ли ће постојати могућност да се олдтајмери не региструју за период на годину дана, већ да им регистрација важи краће, будући да се таква возила не користе свакодневно у саобраћају, Весић је рекао да је то добра идеја која ће бити размотрена.

Када је реч о правилнику који се тиче увоза и регистрације половних аутомобила без европске хомологације, истакао је да је Агенција за безбедност саобраћаја предлог тог правилника послала Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 1. априла, те да ће он бити послат свим министарствима на изјашњавање.

„Тај правилник ћемо имати најкасније већ у мају, а надам се можда и до краја априла, што значи да ћемо након тога моћи да кренемо са регистрацијом таквих аутомобила“,рекао је Весић.

Додао је да ће све ближе услове о томе прописати Агенција за безбедност саобраћаја.

Тим правилником ће, додао је, онима који увезу аутомобил из, на пример, Америке бити омогућено да прођу услове за хомологацију и возило региструју.

Аутор ТањугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept