Početna » ЗЕМЉОТРЕС НОЋАС ЗАТРЕСАО И СРБИЈУ-ЕВО КОЈЕ ЈЕ ЗЕМЉОТРЕСЕ СРБИЈА ЗАПАМТИЛА

ЗЕМЉОТРЕС НОЋАС ЗАТРЕСАО И СРБИЈУ-ЕВО КОЈЕ ЈЕ ЗЕМЉОТРЕСЕ СРБИЈА ЗАПАМТИЛА

од Паланка данас
0 Коментар

Земљотрес је забележен ноћас на територији Србије, код Бајине Баште.

Републички сеизмолошки завод Србије забележио је потрес од 1,5 степени Рихтерове скале. Потрес је забележен у 2.12 часова после поноћи.Подсетимо, јуче нешто пре 12.00 часова по локалном времену регистрован је земљотрес код Бора магнитуде 2,1 јединице Рихтерове скале. Земљотреси оваквог интензитета не могу изазвати оштећења на објектима у епицентралној области.

Од бомбардовања 1999  када је регистрован потрес од 5,2 степени по Рихтеру са епицентром у околини Мионице, до данас у Србији био је само један земљотрес изнад пет степени, тачније 5,5 који се догодио у новембру 2010. са епицентром у близини Краљева. Епилог је био да су погинуле две особе, а причињена је велика материјална штета. Оштећена је и црква Светог спаса у манастиру Жићи. Из вековног лежишта померене су две фреске које красе бочне стране у улазној куполи, појавила се и пукотина на северној страни богомоље…

Ипак, у Србији у прошлом веку најчешће су се тресли Копаоник и околина. У Брусу је јачина земљотреса 1978. године била 5,7 степени. Земљотрес јачине чак 5,9 степени погодио је ово подручје 1980., а тло се после смиривало наредних пет година са честим подрхтавањима тла. У том периоду на том подручју јачи од пет степени били су земљотреси 1983. године (5,3) и 1985. (5,2). У земљотресу 1980. године на Копаонику (5,9) није било погинулих за разлику од земљотреса исте јачине који се догодио у мају давне 1927. у Горњем Милановцу када је погинуло седам особа, а осам је било повређено.

По јачини земљотреса треба поменути и онај који је у марту 1922. године задесио Лазаревац и околину јер је био јачине 5,7 степени по Рихтеру, али срећом без жртава.

На жалост, у Србији се догодио још један земљотрес који по јачини заузима прво место. Лазаревац, 24. марта 1922. године, а јачина шест степени по Рихтеру. Толико је био јак да се осетио и у Београду, толике јачине да је на Ташмајдан пукао на пола. На срећу жртава није било, а повређене су четири особе.

Далеке 1456. године регистрован је први земљотрес на територији Србије, а био је јачине десет степени по Меркалијевој скали. Те јачине забележени су и земљотреси 1739., 1938., 1740. и 1755. године.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept