Početna » ЖЕНЕ ИДУ У ПЕНЗИЈУ ПОД НОВИМ УСЛОВИМА ОД 1. ЈАНУАРА 2024.

ЖЕНЕ ИДУ У ПЕНЗИЈУ ПОД НОВИМ УСЛОВИМА ОД 1. ЈАНУАРА 2024.

од Паланка данас
0 Коментар

Сви који испуњавају услове за одлазак у пензију у 2023. години у обавези су да најкасније до 30. децембра прекину радни однос и поднесу захтев за пензију.С обзиром да 30. децембар пада на суботу, они који не буду стигли пре, то могу да ураде онлајн преко еШалтера или да пошаљу препорученом поштом, пише еKапија.

Захтев за пензију у наредних месец дана могу да поднесу жене које имају 63,6 година старости и најмање 15 година стажа, док је за превремену старосну пензију услов за жене у овој години 59,6 година живота и 40 година стажа.

Мушкарци у превремену старосну пензију могу да иду са 60 година живота и 40 година проведених на послу.

Нова правила важиће од следеће године.

Наиме, жене ће 2024. години у превремену пензију моћи да иду касније, тј. као и мушкарци – са 40 година радног стажа и 60 година старости.

Важно је напоменути да постоји једно правило које важи за оба пола: мушкарци и жене могу се редовно пензионисати са 45 година стажа, без обзира на старост. Овде је кључни услов да су током ових 45 година њихови послодавци редовно уплаћивали доприносе за пензионо осигурање.

Kада је реч о превременој пензији, битно је знати да она долази са ценом – смањењем месечних примања. У суштини, пензија ће вам бити умањена за 0,34% за сваки месец превременог пензионисања, а највише за 20,5% у односу на укупну пензију.

Другим речима, ако би вам пуна старосна пензија износила око 30.000 динара, а одлучите се за превремено пензионисање три године раније, ваш месечни чек би био мањи за око 3.700 динара.

еKапијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept