петак, април 26, 2024
Početna » ВОЈСКА СРБИЈЕ ЋЕ ДО КРАЈА МЕСЕЦА ВУЧИЋУ ПРЕДЛОЖИТИ МОДЕЛ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЋЕ ДО КРАЈА МЕСЕЦА ВУЧИЋУ ПРЕДЛОЖИТИ МОДЕЛ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА

Војска Србије ће до краја месеца доставити врховном команданту и председнику државе Александру Вучићу процену и предлог за враћање обавезног служења војног рока.

од Паланка данас
0 Коментар

 

То је најавио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и рекао да ће бити предложен и модел обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе.



„ГШ ВС разрадио је више могућих модела служења војног рока, с јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализу по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел“, рекао је Мојсиловић данашњој Политици, поводом Дана Војске Србије 23. априла.

Међутим, није открио шта је предлог јер још није достављен Вучићу.

Он је истакао да је за враћање обавезног служења војног рока, што није само војно питање, неопходан шири друштвени консензус.

До сада се спекулисало да би војни рок могао да траје три месеца, што је пре скоро две године предлагао председник Србије Александар Вучић. Ипак, ту своју изјаву Вучић је крајем јануара ове године делимично кориговао, наговештавајући могућност да војни рок буде продужен на 100 или можда 110 дана.

Процене о томе колико би државу коштало враћање обавезног служења војног рока кретале су се у распону од 90 милиона до 600 милиона динара.

Комплет униформа М-10, укључујући ципеле и чизме, кошта око 170.000 динара или приближно 1.500 евра. Сваки нови регрут задужио би по један комплет униформе, што би на процењени број од 10.000 војника годишње коштало око 15 милиона евра. Том трошку треба додати и цену оброка за војника, као и испаљене муниције на гађањима којих има укупно шест. Наравно, то је само део трошкова.

Један од издатака је и месечна плата војника. Војници на добровољном служењу војног рока месечно примају око 46.000 динара, али би плата редовних војника вероватно била доста нижа од тог износа.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept