ДАНАС ЈЕ ПЕТАК 13.

Чим чујемо да неко каже да је данашњи дан петак 13, многи помисле на неко непријатнодешавање или „баксузну“ ситуацију. Веровање да је 13 несрећан број укорењено је дуго кроз историју.

Страх од броја 13 повезан је са давним норвешким митом о 12 богова, који су приредили вечеру у Валхали (еквивалент хришћанском рају у нордијској митологији), на коју је је непозван упао 13ти гост Локи. Локи је успео да наведе слепог бога Ходера, да погоди Балдера, бога весеља, стрелицом од беле имеле. Балдер је умро и цела земља завијена је у црно. Према веровањима из времена старог Рима, вештице су се увек састајале у групама од 12. Тринаести учесник окупљања редовно је био сам Ђаво. И у Библији постоји референца на несрећни број 13: Јуда, апостол који је издао Исуса, био је тринаести гост на Последњој вечери.

Страх од петка 13-ог је толико раширен да има и свој назив – параскевидекатриафобија (што је облик страха од броја 13) – а од њега само у САД-у пати између 17 и 21 милион људи, тврди
оснивач Центра за управљање стресом и Института за фобије у Северној Kаролини у САД-у Доналд Доси. Људи тог дана избегавају да раде ствари које иначе раде. Симптоми обухватају широк спектар стања, од благе напетости до правих напада панике, који људе могу натерати да промене дневни распоред, или да уопште не оду на посао.

Страх од броја 13 снажан је и у данашњем свету. Према истраживањима, више од 80 посто зграда у свету уопште нема 13-ти спрат. Многи аеродроми немају 13-ту писту. У болницама и хотелима често не постоји соба број 13. У Фиренци, куће које се налазе између кућних бројева 12 и 14 означене су бројем 12 и по.
Треба додати да осим што је данас петак и 13. дан у календару, такође је тзв. црни дан и у јапанском календару срећних дана. Овај дан вам неће тешко пасти једино уколико нисте сујеверни или ако вам је данас рођендан. У том случају, ово ће бити ваш срећан дан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-petak-13/