СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ – 15. МАЈ

Циљ обележавања Светског дана породице је афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници.

Генерална скупштина Уједињених нација 1993. године прогласила је 15. мај Светским даном породице са циљем подизања свести о проблемима који постоје унутар породица и оснаживањем породице као институције. Породицa представља темељ на ком се изграђује друштво. Проблеми који ометају њено функционисање утицаће на функционисање целокупног друштва.

Здрава породична атмосфера веома је важна за формирање самопоузданог, самосвесног, успешног, срећног и задовољног детета. Кроз процес васпитања родитељи имају могућност да помогну својим малишанима да постану здрави и срећни одрасли људи.

Породица треба да буде место сигурности и среће, партнери треба да се међусобно поштују и подржавају, да имају поверења једно у друго и да проблеме на које наилазе решавају заједничким путем. Треба формирати здраву породичну атмосферу и пружити деци позитивни ненасилни модел понашања. Не само данас, већ сваког дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-porodice-15-maj/