Početna » ОСВЕЋЕНО ЗВОНО У СЕЛУ ПРИДВОРИЦЕ

ОСВЕЋЕНО ЗВОНО У СЕЛУ ПРИДВОРИЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Након Свете Литургије у цркви Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци, освећено је звоно у селу Придворице.



Oвом приликом се Преосвећени Епископ обратио тамошњим парохијанима речима:

„Данас смо осветили звоно које ће бити постављено на овом Светом храму. Сврха звона јесте првенствено да нам наглашава главне детаље Свете Литургије. Да би и они људи који нису у прилици да присуствују Светој Литургији, а чују звоно, да застану на тренутак и да се прекрсте и да кажу да се овог тренутка свршава радња Свете Литургије. Сврха звона је такође да позива верни народ да долази на богослужења. Ако се оглушимо о звоно и кажемо: неки поп тамо нешто чита, ја имам преча посла.

Разумљиво је да свако од нас има нека преча посла, али не смемо да занемаримо Свето богослужење и долазак у храм. Јер долазак у храм означава сусрет човека са Богом и сусрет човека са другима. Звоно има још једно благодарно својство, као што смо чули у овим молитвама, да када оно звони да одгони са тога места олује, град и све штетне невоље, и зато је наш народ сваки пут ишао у Цркву да звони када се небо намрачи. Драги моји, џаба звона звоне, ако смо ми духовно оглувели и не долазимо у храм.

Ово звоно ће сведочити, када одемо пред лице Божије, да нас је позивало на службу. Како ћемо да дамо одговор на то? Зато драги моји ускладите своје обавезе, знам ја шта значи бити на селу, знам шта значи радити, гледајте да ако не може цела породица да дође, пошаљите једно, двоје чељади, да приме благослов Свете Литургије и да тај благослов пренесу на ваше домове. Нама су потребни Божији благослови. Невоље нас са свих страна окружују, невоље нас стижу кроз разне видове, кроз болести, кроз туге, али када је Господ са нама и када је Господ око нас победићемо све невоље које нас сналазе у животу.

Ако немамо Бога у себи и не живомо у Цркви, тешко ћемо сами да победимо невоље. Нека је срећно и Богом благословено освећење овога звона, нека вам служи на позив да долазите у Цркву, нека вам служи за позив да се спасавате. Ја благодарим дародавцима овога звона господину Владимиру и госпођи Љиљани, што су нашли за сходно да ово звоно купе и приложе овоме светоме храму, а за покој душе своме сину Димитрију, нека Господ њему подари рајско насеље. Његовим родитељима, његовим најближим и најмилијим да подари Господ радост и благослов Божији.

Бог вас благословио и сваким добром даровао.“

чтец Ђорђе Милутиновић



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept