Početna » ДРЖИТЕ СЕ ПОДАЉЕ ОД ГОЛУБОВА, ВРАНА И ПАТАКА Урбане птице широм света препуне бактерија отпорних на антибиотике ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ

ДРЖИТЕ СЕ ПОДАЉЕ ОД ГОЛУБОВА, ВРАНА И ПАТАКА Урбане птице широм света препуне бактерија отпорних на антибиотике ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ

Студија коју је спровео Институт Ineos Oxford за антимикробна истраживања открила је да су птице које живе у урбаним срединама широм света препуне бактерија отпорних на антибиотике.

Изложеност бактеријама на депонијама и у загађеним рекама може објаснити присутност опасних бактерија међу птицама које живе у градским подручјима, преноси Гардијан.



Урбане патке и вране можда нам нуде везу са природом, али научници су открили да су дивље птице које живе у близини људи склоније преношењу бактерија отпорних на бројне врсте антибиотика, а антимикробна отпорност (АМР) у великој мери је проузрокована прекомерном употребом лекова као што су антибиотици међу људима и домаћим животињама.

Према подацима за 2019. годину, око 4,95 милиона смртних случајева глобално било је повезано са бактеријском АМР-ом, укључујући 1,27 милиона случајева директно проузрокованих таквом отпорношћу.

Истраживачи кажу да су дивље птице које се често појављују у урбаним срединама резервоари бактерија које су отпорне на бројне лекове.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept