Početna » БОНТОН ПОНАШАЊА ПРЕМА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

БОНТОН ПОНАШАЊА ПРЕМА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

од Паланка данас
0 Коментар
Сугестије за правилно понашање ради боље комуникације са особама са инвалидитетом
– Усмерите се на особу, а не на њен инвалидитет!
– Пристојно је руковати се са особом са инвалидитетом, па чак и кад особа има ограничене могућности покрета руке или користи протезу или је слепа.
– Прије него прискочите у помоћ, увек упитајте особу са инвалидитетом да ли жели Вашу помоћ. Можда помоћ није потребна или је непожељна.– Немојте се вешати или наслањати на нечије ортопедско помагало (колица, ходалица, штаке, штап). Помагала су део њих самих, па немојмо их трести, наслањати се на њих, итд.
– Говорите директно особи са инвалидитетом, не некоме покрај ње, као да та особа не постоји. Нарочито када су у питању слепе и особе оштећеног слуха.
– Ако ће разговор трајати више од неколико минута са особом у инвалидским колицима, седите, како би били у истој висини очију.
– Немојте понижавати или понашати се заштитнички према особи са инвалидитетом тиме што ћете је тапшати по раменима или глави.
– Када некоме објашњавате пут, мислите на ствари као што су удаљеност, где су удубљени путеви или постављене рампе, временски услови и физичке препреке које могу ометати кретање особа са инвалидитетом.
– Немојте обесхрабривати децу у постављању питања особи са инвалидитетом о ортопедским помагалима (колица, ходалице, штаке, протезе, штапови).
– Кад се особа која користи колица „пребаци” из њих у аутомобил или на столицу, клупу, кревет и слично, немојте склањати колица ван њеног дохвата. Ако се ипак морају померити из неког разлога, питајте за мишљење особу која користи колица. Исто се односи и на особе које користе ходалице и штаке.
– У реду је користити изразе као: „ходати поред” или „идемо се прошетати” – кад разговарате с особом у колицима. Она то схвата као изражавање жеље о кретању у истом смјеру.
– Људи који користе колица различитих су физичких могућности. Неке особе које користе колица могу ходати уз помоћ штака или других људи на краћим удаљеностима. Они користе колица, јер им она помажу у очувању снаге и за ефикасније кретање на већој удаљености.
– Немојте посматрати особе са ортопедским помагалима као да су болесна лица. Ортопедска помагала су вид помоћи особама у прилагођавању или служе за компензацију функција оштећених органа за кретање. Оштећења могу настати и без појаве заразних или других болести. Неки од разлога коришћења ортопедских помагала могу бити: оштећење кичмене мождине, мождани удар, ампутација, мишићна дистрофија, церебрална парализа, склероза мултиплекс, дечија парализа, болести срца, тежи облици реуматичних појава и још много других узрока који онемогућавају самостално кретање.
– Пазите на своје предрасуде! Немојте мислити како је употреба ортопедских помагала несрећа. Кад су инвалидска колица добро опремљена и одабрана, она заправо могу значити слободу која пружа кориснику могућност слободног кретања и пуног ангажмана у животу.
– Комуницирајте нормално о свакодневним рутинама, користећи добро познате изразе, као што су: “Видимо се.”; “Поздрављам те, одох.”; “Чујемо се.” – без обзира на врсту инвалидитета особе са којом разговарате.
– Ако разговарате са особом која има поремећај говора, те нешто нисте добро разумели, не морате да се правите да сте исто разумели, него слободно замолите ту особу да вам понови.
– Када разговарате са особом оштећеног слуха, окрените се ка њој, не повисујте глас и не говорите јој у ухо. Та особа ће разумети ваше изразе лица, читати са усана или користити помоћника да јој ваше речи пренесе знаковним језиком. Можете користити и писање текста, ако ситуација то дозвољава.
– У саобраћају посебно поштујте возаче – особе са инвалидитетом, које имају на свом возилу истакнуту међународну ознаку, тако што ћете повећати растојање, смањити брзину и повећати опрез, јер већина особа са инвалидитетом су добри возачи, али са незнатно споријим рефлексима, јер су им команде у возилу мануелне (сами их контролишу).
– У јавним превозним средствима не користите места означена за особе са инвалидитетом, а када су таква места заузета, понудите своје. Помозите при уласку и изласку из средстава јавног превоза.
– Не заборавите – да особе са инвалидитетом имају предност у јавним установама и свим другим местима.
– Немојте мазити псе водиче или друге животиње које помажу особама са инвалидитетом. Оне раде.
-Никада али никада се не паркирајте на местима обележеним за паркирање особа са инвалидитетом, ни на кратко!Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept