Početna » ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПРЕЋИ ИЗ ИНВАЛИДСКЕ У СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ? Из ПИО фонда све објаснили

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПРЕЋИ ИЗ ИНВАЛИДСКЕ У СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ? Из ПИО фонда све објаснили

Читалац из Крушевца навео је да је седам година инвалидски пензионер због болести

од Паланка данас
0 Коментар

Фонду ПИО свакодневно стижу питања везана за тематику инвалидских пензија.

Читалац из Крушевца навео је да је седам година инвалидски пензионер због болести. Али, он се интересује како да оствари право на старосну пензију пошто ускоро пуни 65 година а има скоро 30 година стажа.Интересује ме да ли садашња инвалидска пензија тада прелази у старосну, пита овај читалац.

Међутим, како истичу из Фонда ПИО, према важећим прописима из пензијског и инвалидског осигурања, не постоји могућност да корисник инвалидске пензије кад напуни одређене године живота стекне статус корисника старосне пензије.

Они подсећају да се право на инвалидску пензију остварује када се утврди да је потпуни губитак радне способности настао до година живота потребних за остваривање права на старосну пензију и то: ако је узрок инвалидности повреда на раду или професионално обољење, без обзира на дужину стажа осигурања, ако је инвалидност последица болести или повреде ван рада, потребно је најмање пет година стажа осигурања. Изузетак су осигураници код којих је инвалидност настала пре 30. године живота где је до 20 година живота потребна најмање једна година стажа осигурања, до 25 година – две године а до 30 година – три године стажа осигурања.

Корисници инвалидских пензија питали Фонд и зашто у неким случајецима не примају накнаду за телесно оштећење.

Корисник из Прокупља каже да је инвалид са потпуним губитком радне способности и прима инвалидску пензију али су га одбили за телесно оштећење.

Пензија ми је мала и тешко ми је са толико новца да преживим. Зашто сам одбијен за ову накнаду кад сам инвалид сто одсто, жали се овај читалац.

Из Фонда ПИО кажу да је потпуни губитак радне способности услов за инвалидску пензију коју је читалац добио, али не утиче на право на новчану накнаду за телесно оштећење.

Наиме, према Закону о ПИО, право на новчану накнаду за телесно оштећење може се остварити за случај телесног оштећења проузрокованог повредом на раду или професионалном болешћу ако телесно оштећење износи најмање 30 одсто.

Како се прецизно наводи на сајту Фонда, право на новчану накнаду за телесно оштећење имају осигураници код којих је, због повреде на раду или професионалног обољења, дошло до губитка или битнијег оштећења појединих органа или делова тела.

Висина новчане накнаде за телесно оштећење износи 12.462,67 динара и одређује се, у зависности од утврђеног процента телесног оштећења од 30% до 100% (о чему одлучује орган вештачења Фонда), од основа утврђеног прописима који су се примењивали до 9. априла 2003. године и усклађује се на исти начин као и пензије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept