Početna » ДА ЛИ ОЦЕНА ИЗ ВЛАДАЊА УЛАЗИ У ПРОСЕK? Сутра је крај школске године и ово СВЕ ЗАНИМА! Правилник каже следеће

ДА ЛИ ОЦЕНА ИЗ ВЛАДАЊА УЛАЗИ У ПРОСЕK? Сутра је крај школске године и ово СВЕ ЗАНИМА! Правилник каже следеће

С обзиром на то да се 6. јуна завршава школска година у Србији, многе занима да ли владање улази у просек.

од Паланка данас
0 Коментар

У току је закључивање оцена због ранијег завршетка школске године након трагедије која се трећег маја догодила у Србији. Kрај наставе је 6. јуна у свим школама у Србији, а деца ће без обзира на то моћи да учествују у ваннаставним активностима до 20. јуна. Једна од честих ситуација у којој се наставници нерадо налазе јесте закључивање оцене из владања оним ђацима који нису у том погледу показали најбоље резултате, а многе занима да ли оцена из владања улази у просек?Kако пише у Правилнику о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању, који може да се пронађе на сајту Павног информационог система Републике Србије, владање се оцењује најмање два пута у току полугодишта.

 • Владање ученика од првог до петог разреда основног образовања и васпитања оцењује се описно у току и на крају полугодишта.
 • Владање ученика од шестог до осмог разреда основног образовања и васпитања оцењује се описно у току полугодишта, а бројчано на крају полугодишта.
 • Закључна оцена из владања ученика из става 2. овог члана јесте: примерно, врло добро, добро, задовољавајуће и незадовољавајуће, и не утиче на општи успех ученика.
 • Закључна оцена из владања из става 3. овог члана на крају првог и другог полугодишта јесте: примерно (5), врло добро (4), добро (3), задовољавајуће (2) и незадовољавајуће (1) и свака од наведених оцена утиче на општи успех ученика.
 • Владање одраслих не оцењује се.
 • Приликом оцењивања владања сагледава се понашање ученика у целини.
 • На оцену из владања не утичу оцене из обавезног предмета, изборних програма и активности (слободне наставне активности и пројектна настава).
 • Оцена из владања смањује се због изречене васпитно-дисциплинске мере, а може да се смањи због понашања за које је изречена васпитна мера.
 • Оцена из владања поправља се на предлог одељењског старешине најкасније на крају полугодишта када се утврди да ученик показује позитивне промене у свом понашању и прихвата одговорност за своје поступке након појачаног васпитног рада, оствареног друштвено корисног, односно хуманитарног рада, након изречене васпитне, односно васпитно-дисциплинске мере.
 • Ученик, његов родитељ, други законски заступник има право да поднесе приговор у складу са Законом.

Kако се наводи, оцена из владања не улази у просек за ђаке од првог до петог разреда, али за ђаке од шестог до осмог улази, и оцењује се бројчано. Такође за ученике средњих школа, оцена из владања улази у просек. Kрајем априла ове године разматрало се да оцена из владања буде део општег просека већ и за ученике од петог разреда.

„Осетила се потреба у једном тренутку кроз праксу деловања и рада у школи да оцена из владања мора да има много јачи васпитни утицај. До сада је било од шестог разреда да оцена из владања улази у просек. То ће сада бити од петог. Мислим да није лоше афирмисати такву једну васпитну меру“, рекао је тад Милан Бајић, директор ОШ „Јосиф Панчић“.

Такође, ђацима се најчешће оцена смањује због неоправданих часова, као и због насиља у школи, па је тадашњи министар просвете Бранко Ружић рекао: „У складу са закључцима Радне групе за превенцију насиља предложено је да се владање ученика од 5. до 8. разреда оцењује бројчано и да та оцена улази у просек“, навео је министар тада.

Закључна оцена из владања

Kако пише у Правилнику закључну оцену из владања, на предлог одељењског старешине, утврђује одељењско веће. Закључна оцена из владања утврђује се на основу понашања ученика у целини, имајући при том у виду и ангажовање ученика у ваннаставним активностима, у складу са школским програмом (слободне активности, ученичка задруга, заштита животне средине, заштита од насиља, злостављања и занемаривања, и програми превенције других облика ризичног понашања, културна активност школе), процењивањем његовог понашања и извршавања обавеза прописаних законом, а нарочито на основу односа према:

 1. школским обавезама;
 2. другим ученицима;
 3. запосленима школе и других организација у којима се остварује образовно-васпитни рад;
 4. школској имовини, имовини других лица или организација у којима се остварује настава или поједини облици образовно-васпитног рада и заштити и очувању животне средине.

Ако ученик има изречене васпитне или васпитно-дисциплинске мере, одређен друштвено-користан, односно хуманитарни рад, њихови ефекти се узимају у обзир приликом утврђивања закључне оцене из владања.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept