ДАНАС ЈЕ СРЕТЕЊЕ

Српска православна црква и њени верници данас славе велики верски празник – Сретење, када се обележава први сусрет Бога и човека у храму у Јерусалиму. 

Овај свечани празник слави се од 554. године и сећа на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу и да себе очисти. 

Тада је првосвештеник Захарије, поставио пресвету Марију на место за девојке, како би доказао њену чистоту.

У храму су се појавили старац Симеон и Ана, кћи Фануилова, која је својим духовним бићем, баш као и старац Симеон, препознала присуство и долазак великог Месије и потом објавила становницима Јерусалима долазак “дугочеканога”.

Сретење је један од најсвечанијих догађаја на литургији, једна од најмилозвучнијих молитви, а овај празник је у време цара Јустинијана уприличен као молитва да велике несреће престану и молба Богу да се куга и земљотреси зауставе. 

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Карађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак. На Сретење је  1835. године у Крагујевцу  донет први устав модерне Србије. Због ова два важна  догађаја на Сретење Господње се прославља Дан Државности Србије.

Сретење је као крсна слава веома честа у српском народу. У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето, дани постају дужи и време топлије. Према народном веровању, ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи, уплашени од сопствене сенке, врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест седмица.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sretenje/