Početna » ДАНАС СЕ СЛАВЕ ДЕТИЊЦИ

ДАНАС СЕ СЛАВЕ ДЕТИЊЦИ

Данас су Детињци, народни празник који се увек обележава три недеље уочи Божића, а за овај дан везан је један необичан, али веома леп обичај.

од Паланка данас
0 Коментар

Обичај је да тога дана рано ујутро, родитељи вежу своју децу најчешће за руке или ноге, и обично за столицу на којој седе. Неретко се дешава да родитељи вежу децу док су још у кревету.

Везивање за Детињце, Материце и Оце, има вишеструку симболику:

Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно шта је у свом животу човек добро учинио.
Добра и штедљива деца прикупе нешто новца штедњом, па за тај дан набаве неку част и дреше се онима који их вежу. Најчешће данима унапред скупљају новац од кусура из продавнице.

Како би „платили откуп“, деца припремају симболичне ситне поклоне, попут јабука, бомбона, чоколаде, кафе, или пак чарапа. Довољно је показати пажњу.

Симболично се везују чак и деца која су још у колевци, али и одрасла „деца“ која још немају своју породицу. Након што се деца „откупе“ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу отворе да се сви заједно почасте.

Tакође, овај ритуал везивања служи и томе да се демонима покаже да је све у тој кући на свом месту, односно „везано“ и да ту нема места за нечастивог.

 

 

 

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept