Početna » ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА ЗА КОЈЕГ СЕ ВЕРУЈЕ ДА ШТИТИ УЧЕНЕ ЉУДЕ: Ђаци му се за одличан успех моле ОВОМ МОЛИТВОМ

ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА ЗА КОЈЕГ СЕ ВЕРУЈЕ ДА ШТИТИ УЧЕНЕ ЉУДЕ: Ђаци му се за одличан успех моле ОВОМ МОЛИТВОМ

Овај мученик је спасао вернике од безбожника са планине

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог Григорија Богослова.Рођен у Назианзу од оца Јелина и мајке хришћанке. Пре крштења учио се у Атини заједно са Василијем Великим и Јулијаном Одступником.

Често је он прорицао Јулијану да ће бити одступник од вере и гонитељ цркве, што се и збило. На Григорија је нарочито много утицала добра му мајка Нона. Када заврши своје учење, Григорије се крсти. Свети Василије рукоположио га је за епископа сасимског, а цар Теодосије Велики ускоро га позове на упражњени престо архиепископа цариградског.

Саставио је многобројна дела, од којих су му најславнија она из Богословља, због чега је и назван Богословом.

Познат је и по свом учењу о Светој Тројици које су касније користили су и Свети Оци Цркве: Василије Велики, Григорије Богослов и Григорије Ниски, њега је после проучио и потврдио и Први васељенски сабор (325).

Када је почело прогонство хришћана под царем Децијем Трајаном (249-251), свети Григорије је одвео своје вернике у удаљену планину. Међутим, један незнабожац их је пријавио прогонитељима, и војници су опколили планину. Светитељ је предавши упуства свом ђакону, отишао на отворено место, подигао своје руке ка небу, и почео да се моли Богу. Војници су претражили планину неколико пута, пролазећи поред хришћана, не видевши их, тако да су коначно одустали у потрази и отишли. По повратку у град, рекли су да на планини нема никога и да само два дрвета стоје једно наспрам другог. Незнабожац који је издао место скривања Хришћана се прво изненадио, а онда поверовавши у Христа и сам се обратио у хришћанство.

По престанку прогонстава, Свети Григорије се вратио у Неокесарију. Успоставио је дане прослављања мученика који су пострадали за Христа. У то време се почело ширити лажно учење Павла Самосатског, патријарха Антиохије. Та јерес је погрешно учила о суштини Свете Тројице и суштини Бога Оца. Осуђена је на помесном сабору у Антиохији (265), где је учествовао и Свети Григорије.

Писао је такође и против цара Јулијана Одступника, свог некадашњег школског друга. Када на Сабору 381. године, наста расправа око његовог избора за архиепископа, он се повуче сам, изјавивши:

– Не могу нас лишити Бога они који нас лишавају престола“. Затим напусти Цариград, оде у Назијанз, и тамо је живео до смрти у повучености, молитви и писању корисних књига.

Иако је целог живота био слабог здравља, ипак је доживео осамдесету годину.

Заштитник мудрих људи

Мошти су му касније пренете у Рим, а глава му се налази у Успенском сабору у Москви. Био је и остао велико и дивно светло цркве православне, како по кротости и чистоти карактера тако и по ненадмашној дубини ума.

Како је реч о једном од најученијих хришћанских светитеља у неким крајевима Србије Свети Григорије Богослов данас важи за заштитника мудрих и учених људи. Стари кажу да ђаци који имају проблем са савлађивањем неког градива на данашњи дан треба пажљиво да прочитају лекције које их муче и да се након тога помоле Светом Григорију.

Верује се да ће тако научено градиво бити заувек запамћено, па ни добра оцена неће изостати.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept