ДАНАС СУ МАТЕРИЦЕ

Српска православна црква сутра слави дан мајки и жена – Материце. Овај празник се прославља две недеље пред Божић и највећи је хрићански празник мајки и жена.

Обичај је да деца поране и да, унапред припремљеним концем, марамом, везицом или шалом на препад завежу своју мајку за ноге.

На тај начин деца мајци честитају празник, а мајка им заузврат дели поклоне колаче, слаткише, играчке и друге ситнице и тако се „дреши“.

Обичај „везивања“ и „дрешења“ представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хршћанске породице. Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се дреши. На исти начин се вежу и све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Празник Материца се у новије време свечано прославља и у нашим храмовима, нарочито по градовима. Побожне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у коме учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене. Оне им се дреше поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима… Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-materice/