ДАНАС СУ МЛАДЕНЦИ

Већ неколико векова у српском народу постоји један посебан празник. Сваког пролећa- славе се Младенци. Празник који је практично у нашем народу постао нека врста славе младих брачних парова. Црква је посветила овај дан свим брачним паровима венчаним у претходних годину дана. Младенци се славе 22. марта и увек падају уз пост. 

Младенци су празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот. Младенчићи се премазују медом, домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне.
Посећивање младенаца и доношење поклона, обичај је модерних дана, који је настао у граду, али га је и село веома брзо прихватило.

Сматра се да би на Младенце требало да дођу сви они који су били на свадби, али је у пракси, ипак другачије. Младенцима тога дана у госте долази само најужа породица и пријатељи.
Ваља напоменути и да Младенци увек падају у време поста, тако да и гозба која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-mladenci/