Početna » ДО KРАЈА МЕСЕЦА СЛАВИМО ЈОШ 5 СЛАВА: Једна је ПОСЕБНО важна

ДО KРАЈА МЕСЕЦА СЛАВИМО ЈОШ 5 СЛАВА: Једна је ПОСЕБНО важна

Новембар је заправо девети месец од марта месеца који се сматра тренутком стварања света

од Паланка данас
0 Коментар

Црквени календар за новембар 2021. каже да се у новембру прослављају две велике и честе славе. Митровдан је прошао, друга најчешћа која нам следи је Свети Архангел Михаил.

А до краја новембра остало нам је да преславимо још пет слава.
Аранђеловдан – Сабор Светог Архангела Михаила (21. новембар)

Од давнина су људи празновали Божије анђеле, али се то често претварало у њихово обожавање.

Јеретици су их понекад тумачили као богове или сматрали творцима читавог видљивог света. Четири до пет година пре Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор, који је својим 35. правилом, установио исправно поштовање анђела. У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је празник „Архистратига Михаила и прочих сила небесних“ у новембру.

Питање је зашто баш у новембру?!

Новембар је заправо девети месец од марта месеца који се сматра тренутком стварања света.

А девети месец после марта узет је због девет анђелских чинова који су најпре створени.

Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи „О небеској Јерархији“.

У тој строгој анђеоској хијерархији војвода анђеоске војске је архистратиг Михаил јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога које је Луцифер повукао собом у пропаст.

Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова вишим, а свих укупно светој Божјој вољи.

Многи хришћани славе светог архистратига Михаила кога сматрају живим светитељем, али се ипак припрема жито за славу.

Мратиндан (24. новембар)

Период између Ђурђица и Мратиндана назива се мратинци или вучји дани, јер је Свети Мрата заштитник вукова. По старим обичајима, из куће се ништа не даје у време мратинаца, не преде се вуна и ништа се не пере. То је дан када кројачи одмарају, а жене се не баве ручним радовима. Ова недеља још и даје временску прогнозу за зиму, па се тако верује да, ако дани у њој буду магловити, зима ће бити променљива, а уколико буде ведро, зима ће бити оштра и са доста мраза.

Свети Јован Милостиви (25. новембар)

Свети Јован Милостиви рођен је на Kипру у кнежевској породици и од детињства је васпитаван као хришћанин. Имао је породицу, али су му рано умрли и жена и деца и он је остао сам.

Чувен је због милосрђа и благочешћа. Јован је изабран за патријарха александријског у време цара Иларија и управљао је Црквом десет година као истински пастир и чувао је од незнабожаца и јеретика.

Био је узор кроткости, милосрђа и човекољубља и говорио је: „Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер је то право благородство“.

Његово милосрђе и доброта били су главна одлика његове личности, па је мислио да Бог не може послушати њега ако он не послуша и не помогне убогима и невољницима.

Свети Јован Златоусти (26. новембар)

Свети Јован Златоусти био је цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Аутор је књиге “О свештенству”, а због својих изузетних говорничких способности добио је надимак “Златоусти”. Данас се цени у целом хришћанском свету, а кажу да је за живота био омиљен међу обичним светом, ком се радо обраћао и тумачио Свето писмо.

Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика, а често је проповедао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

После сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у место Kоман у Јерменији где је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим, где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул.

У многим српским породицама, овај светац слави се као крсна слава у нашој земљи, а пошто је у питању један од најученијих светитеља, сутра би обавезно требало да узмете у руке неку књигу и прочитате бар неколико реченица.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да на сутрашњи дан жене не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер Јован Златоусти не жели да оне на његов празник раде, већ да се уместо материјалном посвете духовном раду.

Свети Матеј (29. новембар)

Слава је посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Матеју. Матеј је био Јеврејин и богати порезник и сакупљао је приходе на путу који је од Kапернаума прелазио из Галилеје у Сирију. На тај дан је добро прочитати Јеванђеље које је он написао, али и платити све порезе и дугове.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept