Početna » Dr Ana Milošević Istorijski arhiv

Dr Ana Milošević Istorijski arhiv

од Паланка данас
0 Коментар

Историјски архив у Седеревској Паланци основан је 30.12.1968.године одлуком Скупштине Општине Смедеревска Паланка, са територијалном надлежношћу за општину паланачку.

Првобитно налазио се у згради старог затвора и располагао је са само 120м2. Одлуком Владе Републике Србије, 1996.године, Историјски архив у Паланци добија територијалну надлежност за Општине Велика Плана и Жабари. Оваква одлука условила је хитно решавање проблема са простором намењеном за смештај архивске грађе. Исте године Историјском архиву додељен је објекат у коме се и данас налази. Зграда није наменски грађена за потребе смештаја архивске грађе, већ се тада приступило адаптацији. Уређење је извршено тако да осим депоа за смештај архивалија на 800 м2, зграда располазе изложбеним простором,читаоницом са библиотеком и радним простором сa канцеларијама.

Историјски архив у Смедеревској Паланци чува 190 фондова и 8 збирки, што је приближно 2000 м архивске грађе. Најзначајнији фондови су Општина паланачка, Општина плањанска, Начелство Среза великоорашког и Начелство Среза јасеничког. Осим фондова органа управе, у Архиву се налазе и многи други фондови настали радом установа културе и просвете, фондови привреде и банкарства настали радом новчаних завода, банака, привредних удружења, предузећа и задруга, од којих особито издваја Фонд Удружења занатлија.

Од осам збирки које чува Архив у Смедеревској Паланци, најзначајнија је Збирка Матичних књига рођених, умрлих и венчаних, из свих црквених општина са подручја Смедеревске Паланке и Велике Плане. Збирка Varia садржи најстарија документа у Архиву,која осим на српском језику поседује и документа на грчком, немачком, француском, румунском и турском језику. Такође, Архив је обогаћен Збирком фотографија од којих је најстарија из 1893.године, као и Збирку печата и штамбиља, Збирку микрофилмова, Збирку плаката и друге.

У складу са једном од најважнијих приоритета Владе Републике Србије, установе културе, смим тим и архиви су започели процес дигитализације архивске грађе. У ту сврху је формиран јединствен информациони систем под називом „АРХИС“, који ће да на једном месту обједини све дигитлизоване фондове свих архива на територији Србије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept